Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese steden komen met verdere versoepelingen coronabeleid

Chinese steden komen met verdere versoepelingen coronabeleid

BEIJING (ANP/AFP) - Meerdere steden in China hebben vrijdag hun coronamaatregelen verder versoepeld na de protesten tegen het beleid. Zo hoeven inwoners van sommige plaatsen zich niet meer dagelijks te testen en bij een besmetting mogen zij thuis in isolatie in plaats van in speciale isolatiecentra van de overheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag blij te zijn dat China zijn coronabeleid versoepelt.

Verder is in de steden Chengdu en Tianjin een negatieve testuitslag niet meer verplicht voor reizigers van de metro. Beijing schaft deze maatregel maandag af. Sommige supermarkten in de hoofdstad eisen geen negatieve test meer van hun klanten. Ook in andere steden vinden versoepelingen plaats.

De bijna drie jaar durende pandemie heeft nog altijd grote gevolgen voor het dagelijks leven in China, waar met strenge coronamaatregelen wordt geprobeerd uitbraken in te dammen. De betogingen voor meer vrijheid volgden na een fatale brand in Urumqi. Volgens critici vielen er slachtoffers door de coronamaatregelen in de stad.

Jinping over mogelijke versoepeling

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens EU-functionarissen donderdag tijdens een ontmoeting met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, het onder meer over de pandemie gehad. Xi zou hebben gesuggereerd dat de dominante maar minder ziekmakende virusvariant omikron de regering mogelijk in staat stelt om het coronabeleid te versoepelen.

"We zijn verheugd te horen dat de Chinese autoriteiten hun huidige strategieën aanpassen en nu echt proberen de controlemaatregelen die ze nodig hebben af te stemmen op de levens, het levensonderhoud en de mensenrechten van mensen", zei WHO-topfunctionaris Michael Ryan op een persconferentie in Genève. "Het is echt belangrijk dat regeringen naar mensen luisteren als mensen pijn hebben."

Meer uit Buitenland

Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

23 minuten geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

2 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

3 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

3 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

4 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

6 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

8 uur geleden