Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese stad deels in lockdown na protesten bij iPhone-fabriek

Chinese stad deels in lockdown na protesten bij iPhone-fabriek

ZHENGZHOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Autoriteiten in de Chinese stad Zhengzhou hebben een lockdown van vijf dagen aangekondigd voor delen van de stad. Meer dan zes miljoen inwoners, ongeveer de helft van de bevolking, worden door de maatregel getroffen. De lockdown gaat vrijdag om middernacht in en komt na protesten waarbij werknemers van een iPhone-fabriek in de stad botsten met beveiligers en politie.

Vanwege de nieuwe lockdown mogen inwoners van het centrum van Zhengzhou het gebied alleen nog verlaten met een negatieve PCR-test en toestemming van de autoriteiten. Ze moeten ook zoveel mogelijk binnen blijven. Inwoners van acht andere districten van de stad moeten dagelijks een coronatest afnemen. Volgens berichten op sociale media proberen inwoners van Zhengzhou massaal de stad te verlaten en heerst er grote drukte op de treinstations.

De iPhone-fabriek in de stad is eigendom van het Taiwanese Foxconn, dat ook andere apparaten voor het Amerikaanse techbedrijf Apple maakt. Werknemers van de fabriek, die op het fabrieksterrein wonen, stroomden woensdag in de vroege uren de slaapzalen uit en raakten slaags met de bewakers. Het protest brak uit over onbetaalde lonen en de angst voor verspreiding van het coronavirus. De fabriek werd in oktober door een corona-uitbraak getroffen, die ondanks strenge maatregelen nog altijd niet onder controle is.

Nieuwe infecties

In Zhengzhou werden donderdag 675 nieuwe infecties geregistreerd. In heel China werden donderdag rond de 31.500 besmettingen genoteerd. Dat is een nieuw record voor het land dat met zeer strenge maatregelen het coronavirus probeert te bestrijden. De vorige piek was op 13 april. Toen zat de miljoenenstad Shanghai in een lockdown die uiteindelijk zo'n twee maanden duurde.

Naast Zhengzhou gelden ook in andere steden extra maatregelen. Zo zijn in Beijing winkelcentra en parken gesloten en worden inwoners opgeroepen veel thuis te blijven. Daar is een negatieve testuitslag van maximaal twee dagen oud nodig voor het betreden van openbare locaties. De autoriteiten in Beijing verklaarden woensdag dat de hoofdstad "het meest kritieke punt" had bereikt, meldt de Chinese staatskrant Global Times, nadat in de paar voorgaande dagen meer dan 1000 besmettingen per dag waren geregistreerd.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

3 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

3 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

10 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

11 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

12 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

14 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

14 uur geleden