Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese producentenprijzen op hoogste punt in dertien jaar

Chinese producentenprijzen op hoogste punt in dertien jaar

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese producentenprijzen zijn in augustus opgelopen naar het hoogste niveau in dertien jaar. Vooral de aanhoudende stijging van de grondstofprijzen zoals steenkool, staal en chemische producten zorgen ervoor dat de kosten voor producenten en fabrikanten hard oplopen, ondanks verwoede pogingen van Peking deze prijsstijgingen in te dammen.

De producentenprijzen gingen op jaarbasis met 9,5 procent omhoog, meldde het Chinese statistiekbureau. Een maand eerder ging het om een plus van 9 procent. De consumenteninflatie liep in augustus op jaarbasis met 0,8 procent op, waar dat een maand eerder nog 1 procent was. De geringere stijging van de consumentenprijzen komt met name door de gedaalde kosten voor voedsel. Ook liep de consumenteninflatie minder hard op doordat er minder geld werd uitgegeven aan vliegtickets, toerisme en hotelaccommodaties, nadat Peking strenge regels oplegde om virusuitbraken te beteugelen.

Volgens de beleidsmakers van de Chinese centrale bank is de opleving van de producentenprijzen van tijdelijke aard. De Chinese overheid probeert met het verhogen van exporttarieven op bepaalde ijzer- en staalproducten de prijsstijgingen te temperen. Daarnaast verleent Peking tijdelijk vrijstelling voor tarieven op ijzer en schroot en zijn er heffingskortingen geschrapt voor de export van sommige staalproducten om het aanbod op de binnenlandse markt te vergroten.

De op een na grootste economie ter wereld heeft zich grotendeels hersteld van de strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar door een toename van het aantal besmettingen met de Delta-variant is de bezorgdheid over het herstel toegenomen. De vrees bestaat dat de inflatie verder kan oplopen nu lockdowns in delen van het land leveringsproblemen veroorzaken.

Meer uit Financieel

WEF-onderzoek: emancipatie Nederlandse vrouwen stokt opnieuw

AMSTERDAM (ANP) - Nederland slaagt er niet in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen terug te dringen, meldt het World Economic Forum (WEF) in zijn jaarlijkse graadmeter de Global Gender Gap Index. Nederland blijft voor het derde jaar op rij bungelen op de 28e plek.

25 minuten geleden
Uniper wint arbitragezaak tegen Russische gasleverancier Gazprom

DÜSSELDORF (ANP/RTR) - Het Duitse energieconcern Uniper heeft een arbitragezaak tegen zijn voormalige Russische gasleverancier Gazprom gewonnen. Het arbitragetribunaal in Stockholm kende het Duitse staatsbedrijf ook een schadevergoeding van ruim 13 miljard euro toe voor de gasvolumes die Gazprom sinds medio 2022 niet meer heeft geleverd.

32 minuten geleden
Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar grote sportevenementen

ALICANTE (ANP) - Miljoenen Europeanen kijken deze zomer illegaal naar sportevenementen. Volgens het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) maakt 12 procent van alle Europese burgers gebruik van illegale downloads of streamingdiensten om naar sport te kijken. In Nederland gaat het zelfs om 15 procent van de consumenten en 31 procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.

1 uur geleden
AFM beboet 'financieel adviseur' voor 620.000 euro

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 620.000 euro opgelegd aan 'fiscaal en financieel adviseur' E.J. Hogervorst voor het promoten van de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Hij adviseerde beleggers om met grote bedragen in te stappen bij Grinta Invest, waardoor ze hun geld verloren.

1 uur geleden
AEX toont voorzichtig herstel, focus op Fed en inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde woensdag een voorzichtig herstel, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan de nieuwe slotrecords van de S&P 500-index en techbeurs Nasdaq op Wall Street. Die records werden veroorzaakt door een sterke koerswinst van Apple. De iPhone-maker steeg ruim 7 procent tot een nieuw recordniveau, na de onthulling van nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
ING-topman: fusies en overnames nodig want er zijn te veel banken

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - ING ziet mogelijkheden voor fusies en overnames in de Europese bankensector, omdat er te veel banken zijn op het continent met beperkte marktaandelen, zegt topman Steven van Rijswijk in een interview met de Franse krant Les Echos.

2 uur geleden
Topmannen Microsoft en BlackRock naar G7-top Italië

SAVELLETRI (ANP/BLOOMBERG) - De topmannen van softwareconcern Microsoft en 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock zijn aanwezig bij de top van de leiders van de G7 die donderdag in Italië begint. Ook de hoogste bestuurders van het Italiaanse olie- en gasconcern Eni en energiebedrijf Enel zullen de top bijwonen.

2 uur geleden