Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese president verdedigt staat van de mensenrechten

Chinese president verdedigt staat van de mensenrechten

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft in een ontmoeting met VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet de staat van de mensenrechten in zijn land verdedigd. Bachelet is deze week in China om onder meer een bezoek te brengen aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt.

China ontkent dat in alle toonaarden. De vermeende detentie van ruim 1 miljoen moslims wordt door Beijing omschreven als "de leugen van de eeuw". Over westerse beschuldigingen van dwangarbeid, genocide en mensenrechtenschendingen zegt de regering dat andere landen zich niet moeten bemoeien met Chinese zaken.

Volgens Chinese staatsmedia zei Xi tijdens de virtuele ontmoeting met Bachelet dat mensenrechtenkwesties "niet gepolitiseerd" of "met dubbele standaarden" behandeld moeten worden. Hij zei ook dat niemand behoefte heeft aan "een leraar die bazig is richting andere landen".

Geen garanties

Vermoedelijk is dat een sneer naar onder meer de Verenigde Staten, die voorafgaand aan Bachelets reis meldden "zeer bezorgd" te zijn dat de VN-chef geen garanties had gekregen over wat ze kon zien. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat als Bachelet China niet genoeg druk oplegt, haar bevindingen geen volledig beeld geven en dat die door de Chinese autoriteiten kunnen worden gebruikt om hun daden in Xinjiang goed te praten.

De Britse omroep BBC en andere internationale media publiceerden dinsdag gehackte gegevens van de Chinese politie in Xinjiang en stellen dat ze een overtuigend bewijs zijn van de wrede vervolgingen in die noordwestelijke regio. De documenten illustreren de massale opsluiting en vervolging van de islamitische bevolkingsgroep van de Oeigoeren en geven een beeld van de commandostructuur die volgens de BBC tot president Xi Jinping zelf reikt.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

1 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

2 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

3 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

3 uur geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

4 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

4 uur geleden