Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese president stoft term 'gemeenschappelijke welvaart' af

Chinese president stoft term 'gemeenschappelijke welvaart' af

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese president Xi Jinping heeft het in zijn toespraken steeds vaker over 'gemeenschappelijke welvaart' om de gapende welvaartskloof in het land te dichten. De term kwam in de eerste acht jaar dat Xi aan de macht is maar sporadisch voor. Sinds vorig jaar begon de president er vaker op te wijzen. In toespraken en openbare vergaderingen van Xi is de term dit jaar al 65 keer gevallen. Vorig jaar ging het in totaal om dertig keer.

Het idee van 'gemeenschappelijke welvaart' werd oorspronkelijk door Mao Zedong in partijdocumenten geïntroduceerd in het streven naar een meer gelijke samenleving. Het werd niet meer zo vaak gebruikt onder Deng Xiaoping, die de nadruk verlegde naar de ontwikkeling van een economie waarin "sommige mensen eerst rijk konden worden". Volgens Deng zou gemeenschappelijke welvaart later wel komen.

Het hoogste comité voor economische en financiële zaken van de partij beloofde om hoge inkomens op een redelijke wijze aan te pakken, filantropie aan te moedigen en andere strategieën te volgen voor een betere inkomensverdeling. Daarvoor zullen onder andere regelingen wat betreft sociale zekerheid, overdrachtsbetalingen en belastingmaatregelen worden ingevoerd. Illegale en "onredelijke" inkomens zullen worden aangepakt.

Strengere regels

Naast de ultrarijken van China zouden ook de 'gewone' rijken in China te maken kunnen krijgen met strengere regels. Er is geen officiële definitie van de twee groepen, maar het algemene streven naar gelijkheid lijkt betrekking te hebben op een grote groep topverdieners.

De rijkste 20 procent van China verdient meer dan tien keer zoveel als de armste 20 procent. Die kloof is sinds 2015 niet kleiner geworden. Het land telt 400 miljoen mensen - ongeveer een derde van de bevolking - die in de middenklasse zitten. Die gezinnen zijn jaarlijks goed voor een inkomen tussen de 100.000 en 500.000 yuan. omgerekend tussen de circa 13.100 en 65.700 euro. Meer dan 600 miljoen mensen in China leven nog steeds van een maandinkomen van omgerekend 131 euro.

In een reeks commentaren in de staatskrant Economic Daily wordt gewaarschuwd dat China moet voorkomen dat het in "de val van hoge welvaart" trapt. Er moet voorkomen worden dat mensen achterover gaan leunen omdat de welvaart toch wel wordt verdeeld. Ook Peking erkent dat de kwestie complex is. Xi beloofde eerder tegen 2035 substantiële vooruitgang te hebben geboekt.

Meer uit Financieel

WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

52 minuten geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

14 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

15 uur geleden
Trumps grote uitgavenwet maakt bezoek WK voetbal flink duurder

WASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.

15 uur geleden
Costa over tarieven Trump: EU blijft haar belangen beschermen

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.

16 uur geleden
Mexico veroordeelt 'oneerlijke' importheffingen van Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.

16 uur geleden
Haven Rotterdam: vooral verladende partijen last importheffingen

ROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.

17 uur geleden