Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese president stoft term 'gemeenschappelijke welvaart' af

Chinese president stoft term 'gemeenschappelijke welvaart' af

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese president Xi Jinping heeft het in zijn toespraken steeds vaker over 'gemeenschappelijke welvaart' om de gapende welvaartskloof in het land te dichten. De term kwam in de eerste acht jaar dat Xi aan de macht is maar sporadisch voor. Sinds vorig jaar begon de president er vaker op te wijzen. In toespraken en openbare vergaderingen van Xi is de term dit jaar al 65 keer gevallen. Vorig jaar ging het in totaal om dertig keer.

Het idee van 'gemeenschappelijke welvaart' werd oorspronkelijk door Mao Zedong in partijdocumenten geïntroduceerd in het streven naar een meer gelijke samenleving. Het werd niet meer zo vaak gebruikt onder Deng Xiaoping, die de nadruk verlegde naar de ontwikkeling van een economie waarin "sommige mensen eerst rijk konden worden". Volgens Deng zou gemeenschappelijke welvaart later wel komen.

Het hoogste comité voor economische en financiële zaken van de partij beloofde om hoge inkomens op een redelijke wijze aan te pakken, filantropie aan te moedigen en andere strategieën te volgen voor een betere inkomensverdeling. Daarvoor zullen onder andere regelingen wat betreft sociale zekerheid, overdrachtsbetalingen en belastingmaatregelen worden ingevoerd. Illegale en "onredelijke" inkomens zullen worden aangepakt.

Strengere regels

Naast de ultrarijken van China zouden ook de 'gewone' rijken in China te maken kunnen krijgen met strengere regels. Er is geen officiële definitie van de twee groepen, maar het algemene streven naar gelijkheid lijkt betrekking te hebben op een grote groep topverdieners.

De rijkste 20 procent van China verdient meer dan tien keer zoveel als de armste 20 procent. Die kloof is sinds 2015 niet kleiner geworden. Het land telt 400 miljoen mensen - ongeveer een derde van de bevolking - die in de middenklasse zitten. Die gezinnen zijn jaarlijks goed voor een inkomen tussen de 100.000 en 500.000 yuan. omgerekend tussen de circa 13.100 en 65.700 euro. Meer dan 600 miljoen mensen in China leven nog steeds van een maandinkomen van omgerekend 131 euro.

In een reeks commentaren in de staatskrant Economic Daily wordt gewaarschuwd dat China moet voorkomen dat het in "de val van hoge welvaart" trapt. Er moet voorkomen worden dat mensen achterover gaan leunen omdat de welvaart toch wel wordt verdeeld. Ook Peking erkent dat de kwestie complex is. Xi beloofde eerder tegen 2035 substantiële vooruitgang te hebben geboekt.

Meer uit Financieel

WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

31 minuten geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

33 minuten geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

1 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

1 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

2 uur geleden
Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

2 uur geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

3 uur geleden