Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese premier: economie ervaart opnieuw 'neerwaartse druk'

Chinese premier: economie ervaart opnieuw 'neerwaartse druk'

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese economie ervaart opnieuw "neerwaartse druk". Dat zei de Chinese premier Li Keqiang, die daarbij aangaf dat mogelijk belastingen en heffingen voor bedrijven verlaagd moeten worden om met name kleine en middelgrote bedrijven in het land te ontzien.

Wat "neerwaartse druk" precies inhoudt en wat de oorzaak daarvan is, liet Li in het midden. Doorgaans gebruiken Chinese ambtenaren die uitdrukking om te verwijzen naar een vertraging van de economie. Ook Li heeft de uitdrukking vaker gebruikt.

Volgens de premier heeft de economie "kruislingse" aanpassingen nodig om vaart te houden, zo zei hij tijdens een bezoek aan de hoogste markttoezichthouder van het land. Dat zou kunnen betekenen dat China met fiscale en monetaire regelingen wat meer op de lange termijn zou kunnen gaan sturen, in plaats van kortetermijnmaatregelen te nemen om de economie te ondersteunen.

Markttoezicht

Li riep verder op tot het creëren van een beter ondernemingsklimaat door alle soorten bedrijven gelijk te behandelen. Ook pleitte hij voor beter markttoezicht, waarbij hij in het bijzonder sprak over inspanningen om monopolies te bestrijden, oneerlijke concurrentie tegen te gaan en hamsteren te voorkomen.

De economie van China is de afgelopen maanden onder druk komen te staan door de pogingen van Beijing om de groei in de vastgoedsector af te remmen. Daarbij kampte het land in oktober ook met stroomtekorten die ook de industriële productie raakte. Ook het strenge coronabeleid dat de Chinezen hanteren doet de economie geen goed. De maatregelen zetten onder andere een rem op de vakantie-uitgaven. Verschillende banken hebben recent hun prognoses voor de groei van China dit jaar verlaagd tot minder dan 8 procent.

Meer uit Financieel

Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

17 minuten geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

2 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

4 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

5 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

17 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

21 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

23 uur geleden