Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese Geely verkoopt meer auto's en verdubbelt winst

Chinese Geely verkoopt meer auto's en verdubbelt winst

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese autoconcern Geely Automobile Holdings, onder andere eigenaar van automerken als Zeekr, Lynk, Livan en grootaandeelhouder van Volvo, heeft de verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar flink zien stijgen. Ondanks de toegenomen concurrentie en de prijzenoorlog op de Chinese markt wist het concern de nettowinst ruimschoots te verdubbelen. De merken Zeekr en Lynk worden ook in Nederland verkocht.

Geely maakte voor het eerst de resultaten over een kwartaal bekend. Eerder meldde het bedrijf alleen de cijfers per halfjaar. Het concern volgt daarmee de lijn van dochterbedrijf Zeekr, dat vorige maand een aparte beursnotering kreeg in New York, en dat ook per kwartaal de resultaten publiceert.

Geely verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar 475.700 auto's, een stijging van 50 procent vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dit jaar 1,9 miljoen voertuigen te verkopen. De omzet steeg met 56 procent tot 52,3 miljard yuan (zo'n 6,7 miljard euro). De nettowinst bedroeg bijna 1,6 miljard yuan (zo'n 200 miljoen euro).

Elektrische auto's

De autofabrikant ziet ook resultaten van de overgang van brandstofauto's naar elektrische voertuigen. Zo verdubbelde de verkoop van elektrische auto's van het bedrijf in het afgelopen kwartaal. De verkopen van Geely blijven wel achter bij die van concurrent BYD, die alleen elektrische en hybride auto's verkoopt. BYD verkocht in het eerste kwartaal 624.398 auto's, 14 procent meer dan een jaar eerder. BYD zag de verkopen daarmee wel minder hard groeien dan Geely.

Geely verscheepte in het eerste kwartaal 87.040 auto's naar het buitenland, 66 procent meer dan een jaar geleden. De sterke exportgroei van het bedrijf zou wel onder druk kunnen komen te staan door het plan van de Europese Unie om de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen. Brussel beticht China ervan de Europese markt te overspoelen met goedkope elektrische auto's waardoor Europese fabrikanten worden benadeeld.

Geely heeft al zijn teleurstelling geuit over de hogere invoerheffingen, waarover de EU en China nog gesprekken voeren. Het bedrijf verklaarde de vrije handel te ondersteunen en pleitte voor eerlijke concurrentie.

Meer uit Financieel

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

32 minuten geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

34 minuten geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

2 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

2 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

3 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

3 uur geleden