Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese fabrieken werden minder actief in november

Chinese fabrieken werden minder actief in november

BEIJING (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in november afgenomen. De inkoopmanagersindex die door het economische tijdschrift Caixin wordt berekend daalde afgelopen maand duidelijk. De index, waar alles onder de 50 op krimp duidt, kwam uit op een stand van 49,9.

De inkoopmanagersindex van Caixin bekijkt vooral mkb-bedrijven uit China. De grotere staatsbedrijven worden in een cijfer van de Chinese overheid meegenomen dat al een dag eerder uitkwam. Daar was met een stand van 50,1 voor het eerst sinds augustus weer sprake van een kleine toename van de bedrijvigheid.

De Chinese industrie heeft de afgelopen maanden last van onder meer de strenge coronaregels in China waardoor soms hele steden enige tijd op slot gaan als er besmettingen zijn vastgesteld. Ook waren er stroomtekorten waardoor fabrieken de productie tijdelijk moesten minderen. Die lijken weer opgelost nu China de kolencentrales in het land weer harder laat draaien.

Groei

In de rest van Oost- en Zuidoost-Azië groeide de industrie juist. Zo kwam de Japanse inkoopmanagersindex uit op 54,5, de hoogste stand sinds januari 2018. Ook in landen als Taiwan en Zuid-Korea was groei en in dat laatste land nam de export bovendien meer toe dan verwacht.

De inkoopmanagersindexen van Maleisië, Vietnam en de Filipijnen stegen. In die landen hadden bedrijven de laatste maanden veel last van coronalockdowns, maar nu die zijn opgeheven gaat het weer vooruit. De Thaise industrie groeide iets minder hard dan in oktober, maar gaat wel nog altijd vooruit.

De huidige periode is een belangrijke voor de Aziatische industrie. In de aanloop naar de feestdagen proberen bedrijven eerdere achterstanden weg te werken. Bovendien leggen westerse bedrijven vaak voorraden aan voordat fabrieken door heel Azië rond Chinees Nieuwjaar twee weken vrijwel stilliggen. De opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus kan het huidige herstel mogelijk weer in de weg zitten.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

24 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

7 uur geleden