Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese fabrieken werden minder actief in november

Chinese fabrieken werden minder actief in november

BEIJING (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in november afgenomen. De inkoopmanagersindex die door het economische tijdschrift Caixin wordt berekend daalde afgelopen maand duidelijk. De index, waar alles onder de 50 op krimp duidt, kwam uit op een stand van 49,9.

De inkoopmanagersindex van Caixin bekijkt vooral mkb-bedrijven uit China. De grotere staatsbedrijven worden in een cijfer van de Chinese overheid meegenomen dat al een dag eerder uitkwam. Daar was met een stand van 50,1 voor het eerst sinds augustus weer sprake van een kleine toename van de bedrijvigheid.

De Chinese industrie heeft de afgelopen maanden last van onder meer de strenge coronaregels in China waardoor soms hele steden enige tijd op slot gaan als er besmettingen zijn vastgesteld. Ook waren er stroomtekorten waardoor fabrieken de productie tijdelijk moesten minderen. Die lijken weer opgelost nu China de kolencentrales in het land weer harder laat draaien.

Groei

In de rest van Oost- en Zuidoost-Azië groeide de industrie juist. Zo kwam de Japanse inkoopmanagersindex uit op 54,5, de hoogste stand sinds januari 2018. Ook in landen als Taiwan en Zuid-Korea was groei en in dat laatste land nam de export bovendien meer toe dan verwacht.

De inkoopmanagersindexen van Maleisië, Vietnam en de Filipijnen stegen. In die landen hadden bedrijven de laatste maanden veel last van coronalockdowns, maar nu die zijn opgeheven gaat het weer vooruit. De Thaise industrie groeide iets minder hard dan in oktober, maar gaat wel nog altijd vooruit.

De huidige periode is een belangrijke voor de Aziatische industrie. In de aanloop naar de feestdagen proberen bedrijven eerdere achterstanden weg te werken. Bovendien leggen westerse bedrijven vaak voorraden aan voordat fabrieken door heel Azië rond Chinees Nieuwjaar twee weken vrijwel stilliggen. De opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus kan het huidige herstel mogelijk weer in de weg zitten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Qatar wil Europa helpen aan gas maar heeft geen 'toverstaf'

DOHA (ANP) - De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, ontmoet maandag de Amerikaanse president Joe Biden. Daarbij zal hij vermoedelijk toezeggingen doen over gasleveringen aan Europa, om zo toegang tot de markt te verkrijgen. Maar de emir heeft geen 'toverstaf', zeggen analisten.

3 uur geleden
Amazon beschuldigd van bedreigen mogelijke vakbond in New York

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse onafhankelijke overheidsagentschap National Labor Relations Board (NLRB), dat toeziet op naleving van het arbeidsrecht, heeft e-commercebedrijf Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf werknemers die een vakbond in New York willen oprichten zou hebben bedreigd en gesurveilleerd.

7 uur geleden
Optimisme keert terug op beurzen New York na cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag hun openingsverlies weggewerkt en zijn met een forse dagwinst de handel uitgegaan. Apple kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordomzet. Daarmee werden ook aandelen van andere grote techbedrijven weer gewild.

9 uur geleden
Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

9 uur geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

11 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

12 uur geleden
Twee maanden extra uitstel voor belastingbetaling ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers krijgen tot 31 maart uitstel voor het betalen van belastingen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder gold deze termijn tot 31 januari.

13 uur geleden