Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese export groeide in juli minder hard

Chinese export groeide in juli minder hard

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De export van goederen vanuit China is in juli op jaarbasis minder hard gegroeid dan in voorgaande maanden. Onder meer de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus, die niet alleen in Europa maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en verschillende Aziatische landen zorgt voor een stijging van de ziektegevallen en meer coronamaatregelen, is daarvan een oorzaak.

Die uitbraak in Aziatische landen als Vietnam zorgt voor problemen in de leveringsketens van Chinese bedrijven. Ook had China last van nieuwe, lokale corona-uitbraken, maar ook extreem weer zoals regen die leidde tot overstromingen. Daardoor werd het vervoer van producten en grondstoffen moeilijker en duurder.

Bovendien zette China vanwege stijgende prijzen van bepaalde producten als voedingsmiddelen de rem op de export. Dat deed het land om te zorgen dat er binnen de eigen landsgrenzen genoeg beschikbaarheid zou blijven.

De uitvoer van producten ging uiteindelijk met 19,3 procent omhoog ten opzichte van juli vorig jaar. De import van producten steeg met 28,1 procent. Dat heeft deels te maken met grote vraag vanuit de Chinese bevolking, maar ook door de hoge prijzen voor grondstoffen. Zo importeerde China minder kolen en ijzererts, maar kwam de waarde wel hoger uit. Ook de aankoop van 25 vliegtuigen door Chinese luchtvaartmaatschappijen hielp de importwaarde.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

15 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

16 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

17 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

20 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden