Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese en Duitse kritiek op stop WHO-betalingen door Trump

Chinese en Duitse kritiek op stop WHO-betalingen door Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - China en Duitsland reageren negatief op het bevriezen van de Amerikaanse betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Peking roept de Amerikanen op te voldoen aan hun verplichtingen aan de WHO.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de strijd tegen het virus in een cruciale fase zit en dat het Amerikaanse besluit gevolgen heeft voor alle landen. Een woordvoerder liet in het midden of China bereid is de eigen bijdrage te verhogen.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) stelt dat het versterken van de WHO juist een uitstekende investering is. Hij pleit voor meer samenwerking en vindt het niet zinvol om de internationale organisatie nu verwijten te maken. "Het virus kent geen grenzen."

De VS zijn met een jaarlijkse bijdrage van honderden miljoenen dollars de grootste geldschieter van de WHO. President Donald Trump verwijt de organisatie onder meer zich tegen het beperken van het reisverkeer uit China te hebben gekeerd. "Ze waren heel erg tegen wat wij deden. Gelukkig liet ik me niet overtuigen en heb ik het reisverkeer uit China laten opschorten. Daardoor zijn ongekend veel levens gered."

Meer uit Buitenland

Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

2 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

3 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

3 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

4 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

6 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

7 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

8 uur geleden