Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese en Amerikaanse defensieministers botsen over Taiwan

Chinese en Amerikaanse defensieministers botsen over Taiwan

SINGAPORE (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - China en de Verenigde Staten blijven botsen op een internationale veiligheidstop in Singapore. De Chinese defensieminister Wei Fenghe beschuldigt zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin van smaad, verwijten en bedreigingen, nadat die eerder kritiek had geuit op de Chinese omgang met Taiwan en andere territoriale geschillen.

Wei vindt dat de VS moeten stoppen met het "bemoeien met China's interne aangelegenheden". Hij zei ook dat de bal bij Washington ligt als het gaat om het verbeteren van de al moeizame relatie tussen de twee landen. De Chinese minister zei in Singapore meermaals dat zijn land vrede en stabiliteit nastreeft en geen agressor is.

Austin zei zaterdag dat China zich steeds "dwingender en agressiever" opstelt. Hij sprak van een "alarmerende" toename van het aantal onveilige en onprofessionele incidenten tussen Chinese vliegtuigen en schepen met die van andere landen. Austin benadrukte nog maar eens dat de VS achter Taiwan staan. Hij veroordeelde de "destabiliserende" militaire activiteiten van China bij Taiwan.

De Amerikaanse kritiek kwam een dag nadat de ministers elkaar voor het eerst persoonlijk hadden ontmoet tijdens de zogenoemde Shangri-La-dialoog, waar 28 landen rond de Stille Oceaan jaarlijks praten over veiligheidskwesties. De ministers botsten tijdens het bilaterale overleg over Taiwan. Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie, terwijl Washington de Taiwanese autoriteiten onder meer militaire steun biedt.

Wei herhaalde tijdens de top dat de Chinese regering voor een "vreedzame hereniging" met Taiwan is, maar militair ingrijpen niet uitsluit. Hij zei dat Beijing er alles aan zal doen om "tot het einde te vechten" tegen Taiwanese onafhankelijkheid en "niet zal aarzelen om te vechten als iemand Taiwan van China probeert af te scheiden". Daarbij waarschuwde de minister dat het Chinese leger niet moet worden onderschat. "Degenen die Taiwanese onafhankelijkheid nastreven in een poging om China te splitsen, zullen zeker niet goed eindigen."

Meer uit Buitenland

Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël.

34 minuten geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

1 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

2 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

3 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

3 uur geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

5 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

5 uur geleden