Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese elektrische autobouwer BYD boekt recordwinst

Chinese elektrische autobouwer BYD boekt recordwinst

SHENZHEN (ANP/AFP) - De Chinese elektrische autobouwer BYD heeft afgelopen jaar een recordwinst van 30 miljard yuan (3,83 miljard euro) geboekt. Dat is bijna 81 procent meer dan een jaar eerder, meldt het bedrijf. De winst is mede zo sterk toegenomen door het aanmoedigingsbeleid van de Chinese overheid om een elektrische auto aan te schaffen.

Toch zijn marktkenners kritisch over de resultaten, die hadden een winst van bijna 31 miljard yuan verwacht. BYD verkocht in het laatste kwartaal van 2023 bijna een miljoen elektrische auto's, waardoor het bedrijf de grootste verkoper van deze voertuigen ter wereld werd. Dat is onder andere gelukt doordat de prijzen van veel modellen zijn verlaagd.

Hoewel BYD zijn activiteiten steeds verder uitbreidt naar het buitenland, is de export van Chinese elektrische auto's naar de Europese Unie in de eerste twee maanden van dit jaar met bijna een vijfde afgenomen. De Europese Commissie doet onderzoek naar het verhogen van de importheffingen op Chinese elektrische auto's.

De Europese auto-industrie heeft al langer te maken met sterke concurrentie uit China. Vorige week deed kredietverzekeraar Allianz Trade nog een pleidooi om Europese autobouwers te helpen. "Natuurlijk gebeurt er van alles om de achterstand in te lopen. Maar vooral als het gaat om de massamarkt van betaalbare middenklassers wacht Europese fabrikanten een moordende concurrentiestrijd", zei risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms. De Europese autobrancheorganisatie ACEA vroeg Brussel eerder al om maatregelen te nemen.

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

56 minuten geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

59 minuten geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

2 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

2 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

M√úNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

2 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden