Chinese economie groeit minder hard dan verwacht
BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.
Het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, kwam in het tweede kwartaal uit op 4,7 procent, meldde het Nationale Bureau van Statistiek (NBS) in Beijing. Dat is de laagste groei sinds begin 2023. In het eerste kwartaal groeide de economie nog met 5,3 procent. Economen hadden gerekend op een groei met 5,1 procent.
China streeft dit jaar naar 5 procent economische groei. Volgens economen zal meer beleidssteun nodig zijn om die groeidoelstelling te halen. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 5,2 procent.
Chinese winkelverkopen
Naast het groeicijfer maakte het statistiekbureau ook een reeks andere macro-economische cijfers bekend, waaronder gegevens over de werkloosheid. Die bleef in juni onveranderd 5 procent. Dat cijfer schetst echter een onvolledig beeld, omdat het alleen de werknemers in de steden omvat en de miljoenen arbeidsmigranten uit plattelandsgebieden uitsluit.
Daarnaast stegen de Chinese winkelverkopen, een belangrijke graadmeter voor de consumptie, vorige maand met slechts 2 procent. Dat is de kleinste groei sinds december 2022 en minder dan verwacht. In mei stegen de verkopen nog met 3,7 procent. De tegenvallende winkelverkopen geven aan dat de eerdere maatregelen van de Chinese overheid om het consumentenvertrouwen te herstellen tot nu toe weinig effect hebben gehad. "De binnenlandse vraag blijft onvoldoende en de basis voor een gezond economisch herstel en groei moet nog steeds worden versterkt", verklaarde het statistiekbureau.
De industriële productie nam vorige maand met 5,3 procent wel sterker toe dan voorzien. De regerende Communistische Partij houdt deze week een belangrijke bijeenkomst, bekend als het Derde Plenum. Economen hopen dat de overheid tijdens deze bijeenkomst nieuwe steunmaatregelen voor de economie zal ontvouwen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiënten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
4 uur geleden