Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese economie groeide vorig jaar ruim 5 procent, zegt premier

Chinese economie groeide vorig jaar ruim 5 procent, zegt premier

DAVOS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De economie van China is vorig jaar volgens eerste schattingen met 5,2 procent gegroeid. Dat zei de Chinese premier Li Qiang in een speech op het World Economic Forum in Davos.

De groei van ruim 5 procent is iets meer dan de officiële doelstelling van de regering in Beijing en een sterkere groei dan in 2022. Toen zorgden zeer strenge lockdowns tegen het coronavirus voor een stijging van slechts 3 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp).

Volgens Li is de Chinese economie over het algemeen aangetrokken. "Onze bbp-stijging was naar verwachting 5,2 procent, hoger dan het doel van ongeveer 5 procent die we begin vorig jaar hadden gesteld", zei hij. Volgens Li was de groei mogelijk gemaakt zonder "massale stimuleringsmaatregelen" van China.

Kwakkelende consumentenuitgaven

In de voorgaande decennia groeide China, nu 's werelds op een na grootste economie, nog veel harder. Afgezien van de coronajaren ging het afgelopen jaar om de traagste groei sinds 1990.

De Chinese economie heeft nog altijd last van kwakkelende uitgaven van consumenten en een aangetast ondernemersvertrouwen. Daarbij speelt ook de crisis op de vastgoedmarkt, waar veel met schulden overladen projectontwikkelaars in de financiële problemen zijn geraakt.

Stijging jeugdwerkloosheid

Ook steeg de jeugdwerkloosheid in juni vorig jaar tot een recordhoogte van 21 procent. Sindsdien maakt China geen aparte gegevens meer bekend over de werkloosheid onder jongeren.

In zijn speech beloofde Li ook dat China de eigen economie verder open zou stellen voor het buitenlandse bedrijfsleven. "De deur zal alleen maar verder en verder open komen te staan", zei hij. "Kiezen voor de Chinese markt is geen risico, maar een kans."

Spanningen

De afgelopen jaren nemen de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten weer toe. De Amerikaanse regering wil vooral voorkomen dat China toegang krijgt tot de geavanceerdste chiptechnologie, omdat die ook militaire doelen zou kunnen dienen.

Meer uit Financieel

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

6 minuten geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

3 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

3 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

11 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

17 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

17 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

21 uur geleden