Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese centrale bank laat rente ongemoeid ondanks problemen

Chinese centrale bank laat rente ongemoeid ondanks problemen

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese centrale bank laat de rente in de op een na grootste economie van de wereld voorlopig ongemoeid, ondanks de zwakke economische groei en dalende consumentenprijzen in het land. Wel pompen de beleidsmakers bij hun zondag naar buiten gebrachte rentebesluit opnieuw een kleine hoeveelheid geld in het financiële systeem.

China kampt al langer met kwakkelende uitgaven van consumenten, een laag ondernemersvertrouwen en een afnemende wereldwijde vraag. De laatste tijd is er ook sprake van negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd. Ook heeft het land al jaren last van een grote crisis op de vastgoedmarkt, waar veel met schulden overladen projectontwikkelaars in de financiële problemen zijn geraakt.

Toch weigert de centrale bank om de rente verder te verlagen, een stap die de economische groei juist zou kunnen bevorderen maar ook zou kunnen leiden tot nieuwe overstimulering. Volgens economen heeft deze keuze ermee te maken dat de beleidsmakers de waarde van de Chinese munt niet extra onder druk willen zetten. De Chinese yuan verloor recent al stevig aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Hoewel de centrale bank de beleidsrente in China al enkele maanden niet heeft verlaagd, hebben de autoriteiten wel een reeks andere stappen ondernomen om het vertrouwen te herstellen. Zo is nu ook weer een injectie in het financiële systeem aangekondigd. Met 1 miljard yuan, omgerekend zo'n 130 miljoen euro, gaat het wel om de kleinste injectie sinds augustus.

Meer uit Financieel

Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

2 minuten geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

13 minuten geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

15 minuten geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

41 minuten geleden
Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

HILVERSUM (ANP) - De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

42 minuten geleden
Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. De bank zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

51 minuten geleden
Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderden miljoenen meer dan in het voorgaande kwartaal. Begin vorig jaar waren de gasprijzen nog een stuk hoger.

53 minuten geleden