Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese burgerjournalist voor rechter na berichtgeving over Wuhan

Chinese burgerjournalist voor rechter na berichtgeving over Wuhan

PEKING (ANP/AFP) - Een Chinese burgerjournalist die in haar land wordt vastgehouden na verslaggeving over de situatie in de stad Wuhan tijdens de uitbraak van de coronapandemie, zal aan het eind van deze maand worden berecht. Dat heeft haar advocaat vrijdag gezegd.

Zhang Zhaan, een voormalig advocaat, ging in februari naar de Chinese stad om op sociale media verslag te doen van de chaotische situatie in ziekenhuizen en andere zaken. In haar berichten noemde zij de situatie in Wuhan "een ernstige schending van de mensenrechten".

In de miljoenenstad stak in december vorig jaar het coronavirus voor het eerst de kop op. Peking wachtte tot 23 januari om Wuhan en omgeving in quarantaine te plaatsen. Die late reactie leidde tot veel kritiek in het buitenland.

Toestand zorgwekkend

Zhang (37) werd in mei gearresteerd op beschuldiging van "het aanzetten tot onrust", een term die vaak wordt gebruikt tegen tegenstanders van het communistische regime. Zij riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar tijdens een proces dat volgens haar advocaten op 28 december in Shanghai moet beginnen.

Zhang ging in juni in hongerstaking om te protesteren tegen haar detentie en wordt sindsdien gedwongen gevoed met een neussonde. Een van haar advocaten heeft op sociale media verklaard dat de gezondheidstoestand van Zhang zorgwekkend is. "Ze wordt 24 uur per dag vastgebonden, ze heeft hulp nodig om naar het toilet te gaan", rapporteerde hij.

China, het eerste land dat door het coronavirus werd getroffen, is erin geslaagd het virus grotendeels in te dammen. Het dodental door het virus staat op 4634. De meeste slachtoffers kwamen uit Wuhan en omgeving. Het laatste sterfgeval werd geregistreerd in mei.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

1 uur geleden
Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

1 uur geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

5 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

7 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

13 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

14 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

15 uur geleden