Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese burgerjournalist voor rechter na berichtgeving over Wuhan

Chinese burgerjournalist voor rechter na berichtgeving over Wuhan

PEKING (ANP/AFP) - Een Chinese burgerjournalist die in haar land wordt vastgehouden na verslaggeving over de situatie in de stad Wuhan tijdens de uitbraak van de coronapandemie, zal aan het eind van deze maand worden berecht. Dat heeft haar advocaat vrijdag gezegd.

Zhang Zhaan, een voormalig advocaat, ging in februari naar de Chinese stad om op sociale media verslag te doen van de chaotische situatie in ziekenhuizen en andere zaken. In haar berichten noemde zij de situatie in Wuhan "een ernstige schending van de mensenrechten".

In de miljoenenstad stak in december vorig jaar het coronavirus voor het eerst de kop op. Peking wachtte tot 23 januari om Wuhan en omgeving in quarantaine te plaatsen. Die late reactie leidde tot veel kritiek in het buitenland.

Toestand zorgwekkend

Zhang (37) werd in mei gearresteerd op beschuldiging van "het aanzetten tot onrust", een term die vaak wordt gebruikt tegen tegenstanders van het communistische regime. Zij riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar tijdens een proces dat volgens haar advocaten op 28 december in Shanghai moet beginnen.

Zhang ging in juni in hongerstaking om te protesteren tegen haar detentie en wordt sindsdien gedwongen gevoed met een neussonde. Een van haar advocaten heeft op sociale media verklaard dat de gezondheidstoestand van Zhang zorgwekkend is. "Ze wordt 24 uur per dag vastgebonden, ze heeft hulp nodig om naar het toilet te gaan", rapporteerde hij.

China, het eerste land dat door het coronavirus werd getroffen, is erin geslaagd het virus grotendeels in te dammen. Het dodental door het virus staat op 4634. De meeste slachtoffers kwamen uit Wuhan en omgeving. Het laatste sterfgeval werd geregistreerd in mei.

Meer uit Buitenland

Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

SINGAPORE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Meerdere stranden in Singapore zijn zaterdag gesloten door een olielek. Het lek ontstond een dag eerder na een aanvaring tussen het baggerschip Vox Maxima, dat onder Nederlandse vlag vaart, en een ander schip.

47 minuten geleden
Scholz: vredesvoorstel van Poetin was niet serieus

ROME (ANP/RTR) - Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

1 uur geleden
Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

HOUSTON (ANP) - Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool. In de wet in Texas is vastgelegd dat hij het huis waarin hij woont wel mag houden.

5 uur geleden
Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

7 uur geleden
Zes doden bij Oekraïense aanvallen Belgorod

BELGOROD (ANP) - Bij Oekraïense aanvallen in de regio Belgorod zijn vrijdag volgens Rusland zes mensen omgekomen. Vier van hen zijn onder het puin gehaald in de grensplaats Sjebekino, waar een flatgebouw deels instortte na beschietingen.

7 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.

8 uur geleden
Tijdelijke pier Gaza weggesleept vanwege weersomstandigheden

GAZA-STAD (ANP) - De pier die wordt gebruikt om hulp te leveren aan Gaza, wordt tijdelijk verplaatst naar een Israëlische haven om het bouwwerk te beschermen tegen verwacht slecht weer in het gebied. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag laten weten.

9 uur geleden