Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese buitenlandminister bezoekt Taliban-leider in Kabul

Chinese buitenlandminister bezoekt Taliban-leider in Kabul

KABUL (ANP/RTR) - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft een topman van de Taliban in de Afghaanse hoofdstad Kabul ontmoet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kabul en Chinese staatsmedia meldden dit donderdag. De Chinese bewindsman sprak met vicepremier Abdul Ghani Baradar, een van de oprichters en leiders van de Taliban.

Wang is de hoogste functionaris uit China die het land bezoekt sinds de soennitische extremisten van de Taliban er in augustus de macht hebben overgenomen. Hij heeft er op aangedrongen dat Afghanistan niet toestaat dat "buitenlandse krachten het grondgebied van het land kunnen misbruiken om de veiligheid van andere landen en buurlanden in gevaar te brengen". De extremistische Taliban zouden bondgenoten kunnen zijn van soennitische groepen of partijen die zich bijvoorbeeld in China en de voormalige Sovjetrepublieken in de regio tegen de regering keren.

In Rusland zijn de Taliban betiteld als terroristische organisatie, omdat ze onder meer in de Kaukasus jihadisten zouden hebben gesteund. China vreest dat ten aanzien van het noordwesten van de volksrepubliek waar een islamitische minderheid onder de duim wordt gehouden.

Nieuwe Zijderoute

Wang Yi heeft naar eigen zeggen verwelkomd dat Afghanistan wil deelnemen aan het zogeheten 'Gordel en Weginitiatief' van China, ook wel eens de Nieuwe Zijderoute genoemd. Het gaat om enorme door China uitgevoerde infrastructurele projecten die Azië met het Midden-Oosten en met Europa moeten verbinden. Zo wordt gewerkt aan een 'Chinees-Pakistaanse Economische Corridor" in Pakistan. Afghanistan hoopt daar op te worden aangesloten. China kijkt ondertussen begerig naar de enorme rijkdom aan bodemschatten van Afghanistan zoals bauxiet, chroom, ijzer, kobalt, koper, kwik, lithium, uranium en zeldzame aardmetalen.

De Talibanbeweging wordt buiten het land niet erkend als de rechtmatige regering van het land en is nog steeds doelwit van onder meer VN-sancties. Maar China heeft al heel lang contacten met de Taliban. De machthebbers in Kabul worstelen met economische problemen en tekorten als gevolg van het uitblijven van internationale erkenning.

Meer uit Buitenland

Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

1 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

5 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

8 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

14 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

14 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

15 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

17 uur geleden