Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen winnen terrein

Chinese beurzen winnen terrein

TOKIO (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen wonnen donderdag terrein. De stemming werd gesteund door een positief cijfer over de Chinese industrie en een maatregel van de Chinese centrale bank om de vertraagde economische groei aan te jagen. De andere beurzen in de regio lieten op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar een gemengd beeld zien. In Japan was de beurs nog gesloten. De handel in Tokio wordt pas op maandag 6 januari hervat.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent hoger. Uit cijfers van marktonderzoekers Markit en Caixin bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in december opnieuw is toegenomen. Daarnaast kondigde de People's Bank of China aan op 6 januari de kapitaaleisen voor banken met 50 basispunten te verlagen. Banken hoeven daardoor minder geld in kas te houden en kunnen meer uitlenen om de economie aan te jagen.

In Hongkong, waar ook in het nieuwe jaar werd gedemonstreerd tegen de groeiende inmenging van China, steeg de Hang Seng-index 1,1 procent. De Kospi in Seoul verloor 0,8 procent. Dictator Kim Jong-un van buurland Noord-Korea heeft gedreigd weer kernproeven te gaan uitvoeren en langeafstandsraketten te testen. De All Ordinaries in Sydney begon 2020 met een winst van 0,1 procent.

Meer uit Financieel

Philips stijgt in licht hogere AEX na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde maandag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van investeringsbank Bernstein schroefden hun beleggingsadvies voor het zorgtechnologieconcern op naar kopen. De stap volgt op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Philips eind april heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Ook het koersdoel ging flink omhoog. Het aandeel won 0,8 procent.

31 minuten geleden
EIB: te weinig arbeidskrachten om Nederland van gas af te krijgen

AMSTERDAM (ANP) - De doelstelling om gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te hebben, is "realistisch niet haalbaar". Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een nieuwe studie opmerkt dat er veel te weinig bouwvakkers en technici zijn om bijvoorbeeld alle gebouwen van het gas af te halen.

1 uur geleden
Aandacht voor Ajax op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Ajax. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg hebben de beursgenoteerde voetbalclub van de kooplijst gehaald. Het koersdoel voor het aandeel werd verlaagd van 17 euro naar 11 euro. Afgelopen vrijdag eindigde het aandeel Ajax op 10,45 euro.

1 uur geleden
Microsoft kondigt miljardeninvestering in Frankrijk aan

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Microsoft gaat meer dan 4 miljard euro investeren in Frankrijk, waaronder in clouddiensten en kunstmatige intelligentie. Ook andere grote bedrijven hebben investeringen aangekondigd in Frankrijk. Maandag gaat namelijk het jaarlijkse evenement Choose France van start om buitenlandse investeerders te lokken. President Emmanuel Macron zal die top in het paleis van Versailles openen.

1 uur geleden
Fokker en airBaltic gaan samenwerken aan waterstofvliegtuig

RIGA (ANP) - Het Nederlandse bedrijf Fokker Next Gen en de Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic hebben een overeenkomst getekend over een samenwerking bij de ontwikkeling van een waterstofvliegtuig. Onder de samenwerking zal airBaltic als mogelijke eindgebruiker helpen bij het ontwerp en de ontwikkeling van het Fokker Next Gen vliegtuig met vloeibare waterstofverbranding.

2 uur geleden
Stijgende trend faillissementen houdt aan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in april toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand twintig bedrijven meer failliet verklaard dan in maart. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al bijna twee jaar stijgend. In de eerste vier maanden van 2024 zijn ongeveer 47 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden
Activisten dreigen met acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Verschillende activistische groepen waarschuwen voor nieuwe protestacties tegen de uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla bij Berlijn.

17 uur geleden