
Chinese beurzen onderuit door zware verliezen techbedrijven
TOKIO (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen gingen maandag hard omlaag. De grote Chinese technologiebedrijven stonden opnieuw onder druk door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door de Chinese toezichthouders. Ook de bedrijven die actief zijn op het gebied van onderwijs kregen rake klappen door berichten dat Peking nieuwe beperkingen gaat opleggen aan de private onderwijssector. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 2,8 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong raakte 3,3 procent kwijt.
Tencent zakte 7,5 procent in Hongkong. Het Chinese technologiebedrijf moet van de Chinese mededingingsautoriteit afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music in 2016. Ook krijgt het bedrijf een boete. Peking is al langer bezig met controles op techbedrijven en treedt harder op tegen grote concerns die veel macht hebben. Webwinkelconcern Alibaba verloor dik 5 procent.
New Oriental Education & Technology Group, Koolearn Technology en China Beststudy Education Group kelderden meer dan 30 procent in Hongkong. Beleggers schrokken van de berichten dat de Chinese private onderwijsinstellingen van de autoriteiten geen geld meer mogen ophalen op de aandelenmarkten en bij buitenlandse investeerders. TAL Education en New Oriental Education & Technology Group, die ook een notering heeft in New York, zagen vrijdag al respectievelijk dik 70 en bijna 55 procent aan beurswaarde verdampen op Wall Street.
In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, eindigde de Nikkei 1 procent hoger op 27.833,29 punten. Beleggers trokken zich op aan de nieuwe recordstanden van Wall Street op vrijdag. Vooral de Japanse staalbedrijven lieten stevige koerswinsten zien. Tokyo Steel Manufacturing maakte een koerssprong van meer dan 8 procent na een verhoging van de winstverwachting. Concurrenten Nippon Steel en JFE Holdings kregen er ruim 3 en dik 4 procent bij. Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische activiteit in Japan in juni verder is afgenomen door een krimp in de dienstensector. De bedrijvigheid in de industrie nam wel toe.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
47 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
8 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
14 uur geleden