Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen omhoog door hoop op meer steun

Chinese beurzen omhoog door hoop op meer steun

TOKIO (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen wonnen woensdag terrein, ondanks zwakke industriecijfers uit het land. Volgens marktonderzoekers Caixin en Markit is de bedrijvigheid in de Chinese industrie in augustus voor het eerst sinds april 2020 gekrompen. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek eerder al dat de groei in de industrie afgelopen maand opnieuw is vertraagd door toeleveringsproblemen en hogere prijzen voor ruwe materialen. De zwakke cijfers zorgen echter voor hoop op meer steunmaatregelen van Peking voor de economie.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,7 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. De Nikkei in Tokio sloot 1,3 procent hoger op 28.451,02 punten. Speculatie dat de Japanse premier Yoshihide Suga waarschijnlijk de aanstaande verkiezingen voor het leiderschap van de regeringspartij Liberaal-Democratische Partij (LDP) zal gaan winnen, zorgde voor geruststelling bij beleggers.

Komatsu behoorde tot de sterkste stijgers in de Nikkei met een winst van 5 procent. Volgens persbureau Bloomberg wordt het aandeel van de producent van bouwmachines al sinds half augustus bijna dagelijks gekocht door het beleggingsfonds van de Amerikaanse investeerder Cathie Wood. Toyota won 0,7 procent en keerde daarmee terug op het niveau van voor de koersval die volgde op de aankondiging van de autofabrikant om de productie met 40 procent te verlagen in september.

Suzuki

Suzuki daalde licht. Maruti Suzuki India, de grootste autofabrikant van India, denkt dat zijn productie volgende maand met wel 40 procent kan krimpen vanwege het wereldwijde chiptekort in de autosector. Ook een fabriek die auto's maakt voor de Japanse samenwerkingspartner Suzuki zal worden geraakt. Murati denkt dat de chiptekorten nog wel een jaar kunnen aanhouden.

De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,1 procent. De groei van de Australische economie viel in het tweede kwartaal terug tot 0,7 procent, van 1,9 procent in het eerste kwartaal. In India, waar de economie in het tweede kwartaal een opleving liet zien van meer dan 20 procent na de krimp van dik 24 procent in dezelfde periode een jaar geleden, tikte de beurs een nieuw recordniveau aan.

Meer uit Financieel

Stellantis overweegt minder stekkerauto's te maken in China

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Stellantis overweegt de productie van sommige elektrische automodellen van zijn Chinese partner Leapmotor te verplaatsen van China naar Europa. De mogelijke verschuiving is het gevolg van de hogere importheffing die de Europese Unie dreigt in te voeren op stekkerauto's uit China.

13 minuten geleden
Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

17 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

M√úNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

2 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

2 uur geleden