Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen dalen, Tokio gesloten vanwege een feestdag

Chinese beurzen dalen, Tokio gesloten vanwege een feestdag

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurzen in China lieten maandag verliezen zien na het sterke herstel van afgelopen week. Beleggers verwerkten het besluit van de Chinese centrale bank om de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten. Verder ging de aandacht uit naar de maatregelen van de Chinese autoriteiten om de opmars van het coronavirus in het land in te dammen. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Japan gesloten bleven vanwege een nationale feestdag.

In de Chinese miljoenenstad Jilin, in de gelijknamige provincie die aan Noord-Korea grenst, is een lockdown afgekondigd. In het nog grotere Changchun, waar de bevolking al eerder binnen moest blijven, zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Ook sluit het Disney Resort in Shanghai vanaf maandag tot nader order de deuren.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent in de min. De Volksbank van China hield de rentetarieven voor leningen met looptijden van een en vijf jaar onveranderd op respectievelijk 3,7 procent en 4,6 procent. Het besluit was conform verwachting. Kenners verwachten wel dat de centrale bank de komende maanden meer maatregelen zal nemen om de economische groei aan te jagen, die onder druk staat door de strengere coronamaatregelen in het land.

De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,2 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. Beleggers verwerkten het nieuws dat het plan om de bevolking van de stad massaal te testen op corona is opgeschort. Ook kondigde het bestuur van Hongkong aan dat de coronabeperkingen in april worden versoepeld. Zo wordt onder meer het vliegverbod naar negen landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, per 1 april opgeheven. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific won ruim 2 procent op dat nieuws.

De All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent. De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto noteerde vrijwel vlak na het nieuws dat Australië de export van aluminiumoxide, ook bekend onder de naam aluinaarde of alumina, naar Rusland heeft verboden vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Aluminiumoxide wordt gebruikt voor de productie van aluminium. De prijs van aluminium steeg op de Londense metalenbeurs met bijna 5 procent.

Meer uit Financieel

Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

30 minuten geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

38 minuten geleden
ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

3 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

4 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

4 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

4 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

4 uur geleden