Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen dalen na nieuwe krimp industrie

Chinese beurzen dalen na nieuwe krimp industrie

TOKIO (ANP) - De beurzen in Hongkong en Shanghai koersen woensdag lager. Uit een cijfer van marktonderzoeker Markit kwam naar voren dat de bedrijvigheid van de Chinese industrie in mei opnieuw daalde. Wel was de afname minder sterk dan de vorige maand. Oorzaak van de daling is nog altijd de coronalockdowns in China, al zijn er inmiddels versoepelingen doorgevoerd, met name in Shanghai.

De Markit-peiling betreft alleen de private sector in China. Een officieel cijfer van de Chinese overheid, waarbij ook de grote staatsbedrijven zijn meegenomen, kwam dinsdag al naar buiten. Daar werd een zeer kleine daling van de bedrijvigheid gemeten en de meting was ook positiever dan verwacht.

De Hang Seng-index in Shanghai stond tussentijds 0,7 procent in de min. De beurs in Shanghai leverde 0,5 procent in. In Zuid-Korea was de Kospi gesloten. De Koreaanse export groeide afgelopen maand sneller dan verwacht. In Japan ging de beurs omhoog. De Nikkei-index in Tokio eindigde 0,7 procent in de plus.

De All Ordinaries in Sydney steeg ook en wel met 0,3 procent. De economie van Australië groeide in het eerste kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat was veel minder snel dan de 3,6 procent groei van eind 2021, maar betekent doorberekend naar een heel jaar nog altijd een respectabele groei van ruim 3 procent.

Meer uit Financieel

DNB wil eigen beleggingen in lijn brengen met Klimaatakkoord

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) wil haar beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties voor het einde van dit decennium in lijn brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. "Vaststelling van dit doel moet bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot in de echte wereld, en niet enkel leiden tot opschoning van de portefeuille", onderbouwt de centrale bank die keuze. Uiteindelijk moet de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuille worden gehalveerd.

18 minuten geleden
Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

36 minuten geleden
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

1 uur geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

1 uur geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

1 uur geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

2 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

2 uur geleden