Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

Verzekeraar China Life Insurance, de olie- en chemiebedrijven PetroChina, China Petroleum & Chemical, Sinopec Shanghai Petrochemical en Aluminium Corp of China maakten allemaal bekend hun beursnotering in de VS in september te beëindigen. Hun aandelen zakten tot zo'n 4 procent.

De Chinese bedrijven stonden op een zwarte lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Volgens een in 2020 ingevoerde wet moet de SEC volledige toegang hebben tot informatie van accountants van buitenlandse bedrijven met een notering in de VS, maar Beijing blokkeert de toegang tot deze gegevens. Het grote Chinese webwinkelconcern Alibaba, dat eind juli op de lijst werd gezet, verloor dik 1 procent in New York.

Apple

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,6 procent hoger op 33.523 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 4235 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 12.872 punten. De S&P 500 en de Nasdaq koersen af op de vierde winstweek op rij.

Apple won afgerond 1 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson zakte licht. De farmaceut stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is. Het concern is verwikkeld in zo'n 40.000 rechtszaken vanwege klachten over talkpoeder, waarin asbest zou zitten.

De euro was 1,0274 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 94,59 dollar per vat. Brentolie kostte 2 procent minder op 97,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: windmolenfabrikant GE schrapt banen om minder vraag

BOSTON (ANP) - Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) gaat honderden banen schrappen bij zijn windmolentak, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf heeft last van een lagere vraag naar windturbines, met name voor de molens die op land worden geplaatst. De laatste jaren was die afdeling juist een van de best presterende binnen de divisie van GE die zich met hernieuwbare energie bezighoudt.

3 minuten geleden
Hogere opening in de maak voor beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag met winst te gaan openen, na de verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar cijfers over de Duitse fabrieksorders en de Europese winkelverkopen later op de dag.

17 minuten geleden
Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

DEN HAAG (ANP) - De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.

19 minuten geleden
Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

1 uur geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

1 uur geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

1 uur geleden
CBS: inflatie volgens eigen rekenmethode naar 14,5 procent

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent, van 12 procent in augustus. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.

2 uur geleden