Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

Verzekeraar China Life Insurance, de olie- en chemiebedrijven PetroChina, China Petroleum & Chemical, Sinopec Shanghai Petrochemical en Aluminium Corp of China maakten allemaal bekend hun beursnotering in de VS in september te beëindigen. Hun aandelen zakten tot zo'n 4 procent.

De Chinese bedrijven stonden op een zwarte lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Volgens een in 2020 ingevoerde wet moet de SEC volledige toegang hebben tot informatie van accountants van buitenlandse bedrijven met een notering in de VS, maar Beijing blokkeert de toegang tot deze gegevens. Het grote Chinese webwinkelconcern Alibaba, dat eind juli op de lijst werd gezet, verloor dik 1 procent in New York.

Apple

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,6 procent hoger op 33.523 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 4235 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 12.872 punten. De S&P 500 en de Nasdaq koersen af op de vierde winstweek op rij.

Apple won afgerond 1 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson zakte licht. De farmaceut stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is. Het concern is verwikkeld in zo'n 40.000 rechtszaken vanwege klachten over talkpoeder, waarin asbest zou zitten.

De euro was 1,0274 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 94,59 dollar per vat. Brentolie kostte 2 procent minder op 97,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

1 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

1 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

2 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

3 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

3 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

7 uur geleden
Oud-ING-bankier Roland Boekhout nieuwe topman Volksbank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft in Roland Boekhout zijn nieuwe topbestuurder gevonden. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder van het bedrijf achter SNS en ASN Bank. Boekhout deed onder andere bij ING veel ervaring op als manager in de bankensector.

7 uur geleden