Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese badmintonster onthult vals spel op Spelen 2000

Chinese badmintonster onthult vals spel op Spelen 2000

KOPENHAGEN (ANP) - Na 22 jaar heeft de Chinese badmintonster Ye Zhaoying onthuld dat zij in de halve finales van het olympisch toernooi van Sydney 2000 in opdracht van de teamleiding bewust heeft verloren van haar landgenote Gong Zhichao. Ye moest het rustig aandoen zodat Gong niet te zeer vermoeid was voor de finale. Daarin versloeg de Chinese de Deense Camilla Martin. Voor Ye resteerde het brons.

In een uitzending van de Deense tv-zender TV2 vertelt Ye over de sportieve fraude. "Ze vroegen me het zo te doen. Het mocht niet lijken dat ik met opzet verloor, maar tegelijkertijd moest ik ervoor zorgen dat Gong niet te veel energie verspeelde. Ik moest in twee games verliezen en niet in drie games. Als je de wedstrijd terugkijkt, zul je zien dat ik opzettelijk fouten maak", onthult Ye, die niet zegt van welke coach of begeleiders de opdracht kwam.

Ye zei zich hulpeloos te hebben gevoeld in een strijd "alleen tegen het systeem". De internationale badmintonbond BWF zei "niet specifiek op een zaak" te kunnen reageren, maar dat er maatregelen zijn genomen om corruptie tegen te gaan. "We nemen dit verhaal zeer serieus", liet de voorzitter Thomas Lund weten.

Het interview met Ye was opgenomen in Malaga, waar ze in ballingschap verblijft met haar partner, voormalig profvoetballer Hao Haidong. Het koppel denkt niet meer terug te kunnen keren in China nadat Hao in 2020 kritiek had geleverd op de Chinese autoriteiten. Beiden zijn al enige tijd volledig verwijderd op Chinese zoekmachines en sociale media.

Meer uit Sport

Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

7 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

9 uur geleden
Ricciardo 'waarschijnlijk' nog niet terug in GP Qatar

MILTON KEYNES (ANP) - Daniel Ricciardo keert vermoedelijk ook in de Grote Prijs van Qatar nog niet terug in de Formule 1-auto van AlphaTauri. "Eerder niet waarschijnlijk dan waarschijnlijk", sprak teambaas Christian Horner van Red Bull bij SkySports over zijn reserve, die het stoeltje van de tegenvallend presterende Nyck de Vries overnam bij zusterteam Alpha Tauri na de Grote Prijs van Italië.

9 uur geleden
Springruiters niet naar finale van Nations Cup

BARCELONA (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben zich niet voor de finale van de Nations Cup weten te plaatsen. Ze eindigden in Barcelona als tiende in de kwalificatie. De beste acht ploegen gaan naar de eindstrijd. Nederland won de Nations Cup twee jaar geleden.

10 uur geleden
Wereldkampioenen klagen over veel te volle MotoGP-kalender

MOTEGI (ANP) - De MotoGP heeft met het aangekondigde recordaantal van 22 grands prix in 2024 wel de grens bereikt. Dat menen de oud-wereldkampioenen Fabio Quartararo en Marc Márquez. "Wat mij betreft, is dit wel de limiet. Het probleem is dat er niet alleen 22 races zijn, maar er komen ook nog eens 22 sprintraces bij", aldus de Fransman Quartararo, die rijdt voor het fabrieksteam van Yamaha.

11 uur geleden
Renner Arensman maakt rentree in Ronde van Emilia

CAPRI (ANP) - Thymen Arensman maakt zaterdag zijn rentree in het peloton na zijn zware val begin deze maand in de Vuelta. Zijn ploeg Ineos Grenadiers heeft de Nederlandse renner opgenomen in het team voor de Ronde van Emilia.

13 uur geleden
Van Praag voorgedragen als voorzitter Nederlandse basketbalbond

NIEUWEGEIN (ANP) - Michael van Praag wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse basketbalbond, de NBB. De verkiezingen vinden plaats tijdens de algemene ledenvergadering van 25 november, waar Van Praag de enige kandidaat is.

15 uur geleden