Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees techconcern Huawei 'blijft in Nederland investeren'

Chinees techconcern Huawei 'blijft in Nederland investeren'

DEN HAAG (ANP) - Het Chinese techconcern Huawei "blijft in Nederland investeren" en hoopt er "in de nabije toekomst" weer een groter marktaandeel in mobiele telefoons te krijgen. Dat zegt operationeel directeur Gert-Jan van Eck van de Nederlandse tak van Huawei tegen het ANP. "We hebben een aantal jaren last ondervonden van de omstandigheden in de wereld, maar inmiddels heeft het bedrijf zijn groei weer gevonden. We zijn weer terug op niveau."

Huawei zag de nettowinst vorig jaar meer dan verdubbelen naar 87 miljard yuan (omgerekend 11,2 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder. Daarvoor zag het bedrijf de resultaten juist jarenlang dalen nadat de Verenigde Staten in 2019 Huawei op een zwarte lijst had gezet en sancties had opgelegd.

Washington verdenkt het Chinese techconcern van spionage voor en het hebben van nauwe banden met de Chinese overheid. Door de sancties maken telefoons van het bedrijf bijvoorbeeld geen gebruik meer van het Android-besturingssysteem van Google en is het na dit jaar aangewezen op het zelf produceren van computerchips omdat het laatste contract met chipmaker Intel binnenkort verloopt.

Ondanks de tegenslagen is Huawei toch weer terrein aan het winnen in Europa. Vooral buiten de smartphonemarkt, ziet Van Eck. "Initieel was ons bedrijf bekend van de mobiele telefoons, maar we zijn sinds een paar jaar bijvoorbeeld begonnen met het aanbieden van clouddiensten in Europa. Daarnaast doen onze energie-oplossingen het erg goed."

Toch hoopt Van Eck dat Huawei de plek van zijn mobiele telefoons op de Nederlandse markt weer kan verstevigen, maar omdat die gebruikmaken van een eigen besturingssysteem lijken ze nog niet aan te slaan bij consumenten. Merken zoals Samsung en Apple hebben vooralsnog het grootste marktaandeel. "De realiteit is dat het publiek in Europa zich veel langzamer aan nieuwe systemen aanpast dan in andere delen van de wereld", zegt de topman. Van Eck denkt dat het in Europa vooral zal draaien om andere consumentenelektronica van Huawei. "Smartwatches, laptops en audio-apparatuur hebben goede mogelijkheden."

Wat betreft de smartwatches wil Huawei het grootste merk van Europa worden. "Er wordt altijd gekeken naar de lange termijn", vertelt Van Eck. "En zoals je ziet zijn we er nog."

Meer uit Financieel

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap. Volgens de DNB-baas is het nog te vroeg om een moment aan te wijzen voor de volgende renteverlaging, omdat daar de recentste gegevens van de loonstijgingen voor nodig zijn. "Het tempo van de loonstijgingen moet nog best wat omlaag", zei Knot in een interview met de Japanse zakenkrant Nikkei.

22 minuten geleden
Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland. Zij komen met zo'n 450 miljoen dollar over de brug, in ruil voor aandelen in WeWork.

1 uur geleden
G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

TURIJN (ANP/AFP) - De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden. De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij een tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat "excuses" voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering "niet acceptabel" zijn.

2 uur geleden
Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

HELSINKI (ANP/AFP) - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij. Tot en met 31 mei wordt er gewerkt aan een alternatief systeem zonder gps op de luchthaven, waarna de vluchten weer moeten worden hervat.

2 uur geleden
Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Beleggers reageerden verheugd op dat nieuws en zetten het aandeel bij het slot van de beurs ruim 29 procent hoger.

2 uur geleden
Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

4 uur geleden
Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

5 uur geleden