Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees techbedrijf Tencent onthult eerste eigen chips

Chinees techbedrijf Tencent onthult eerste eigen chips

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techbedrijf Tencent heeft zijn eerste zelfontworpen chips gepresenteerd. Daarmee zet het bedrijf, dat vooral bekend is van de in China razend populaire app WeChat, maar ook computerspellen en als producent van films, zijn eerste stappen op hardwaregebied. Ook voldoet Tencent daarmee aan doelen van de Chinese president Xi Jinping voor Chinese bedrijven. Die moeten ervoor zorgen dat het land op het gebied van technologie niet meer afhankelijk is van andere landen.

Tencent heeft onder meer chips voor toepassingen op het vlak van kunstmatige intelligentie, voor het comprimeren van videobestanden en een netwerkchip voor cloudservers ontworpen. Het is niet duidelijk of de chips al ergens in gebruik zijn. Tencent trekt de komende drie jaar omgerekend ruim 2,5 miljard dollar uit om zakelijke partners in de cloudsector te ondersteunen. Het bedrijf wil groeien op de markt voor zakelijke software.

Daarmee wil Tencent, waar de op de beurs in Amsterdam genoteerde investeerder Prosus een groot belang in heeft, ook een nieuwe inkomstenbron aanboren. De Chinese overheid heeft er met een aantal verordeningen namelijk voor gezorgd dat de inkomsten van de gamestak zullen afnemen. Jongeren onder de 18 mogen namelijk nog maar drie uur per week gamen. Ook WeChat, een zogeheten superapp waarin gebruikers niet alleen kunnen chatten maar ook kunnen winkelen, leningen regelen en nog veel meer, ligt onder vuur. Die gesloten systemen moeten beter met andere bedrijven gaan samenwerken, vindt de Chinese overheid dat zo de macht van bedrijven als Tencent en Alibaba wil inperken.

Tencent is niet het enige bedrijf dat zich op de chipmarkt heeft gestort. Alibaba kwam eerder deze maand met een serverchip die het bedrijf zelf gaat gebruiken. Zoekbedrijf Baidu ontwikkelt al langer eigen chips en ByteDance, het bedrijf achter de filmpjesapp TikTok, werkt ook aan een chip.

Meer uit Financieel

Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

1 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

1 uur geleden
Opmars bitcoin stuwt beurswaarde cryptobedrijven op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Cryptobedrijven met een notering op Wall Street hebben hun beurswaarde flink zien stijgen maandag. Zo steeg cryptobeurs Coinbase 16,8 procent en werden cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms respectievelijk 21,7 procent en 17 procent meer waard. De bedrijven profiteerden van een opmars van de bitcoin. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld steeg gedurende de handelsdag tot boven de 54.000 dollar.

3 uur geleden
EU-landen willen boer verder tegemoetkomen met soepelere subsidies

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet boeren nog verder tegemoetkomen, vinden de landbouwministers van de EU-landen. Ze dringen aan op het versoepelen van de voorwaarden voor landbouwsubsidies.

5 uur geleden
Microsoft kondigt samenwerking aan met Franse AI-start-up

REDMOND (ANP) - Techconcern Microsoft gaat een meerjarige samenwerking aan met de Franse start-up in kunstmatige intelligentie, Mistral AI. Dat meldt Microsoft op zijn website. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt het Amerikaanse bedrijf een klein belang in Mistral. De samenwerking tussen de twee bedrijven spitst zich toe op onder meer AI-onderzoek en -ontwikkeling.

6 uur geleden
Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

7 uur geleden
Boeren verlaten Brussel na uit de hand gelopen protest

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen aan de boeren is afgelopen, keren de eerste actievoerders terug naar huis.

7 uur geleden