Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees olieconcern Cnooc overweegt verkoop Noordzeebezittingen

Chinees olieconcern Cnooc overweegt verkoop Noordzeebezittingen

HONGKONG (ANP) - Het Chinese olie- en gasconcern Cnooc overweegt op korte termijn zijn bezittingen in het Britse deel van de Noordzee te verkopen. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat het een van de grootste deals in het verouderde bekken door een buitenlands bedrijf in jaren kan zijn. De waarde van de activa zou rond de 3 miljard dollar liggen.

China's grootste offshore olie- en gasboorder is de exploitant van het Buzzard-olieveld, een van de meest productieve velden in het Verenigd Koninkrijk. Het Chinese bedrijf heeft daarin een belang van 43,2 procent. Cnooc is ook een operationele partner in het Golden Eagle-veld, met een participatie van 36,5 procent. Verder gaat het om deelnemingen in de Scott-, Telford- en Rochelle-velden.

Chinese energiemultinationals die hun mondiale aanwezigheid willen vergroten hebben mogelijk belangstelling. Ook Britse exploratiebedrijven die willen groeien in de Noordzee worden als potentiële kopers gezien.

Cnooc is een van de grootste overgebleven internationale exploratiebedrijven in de Noordzee. Bedrijven als ExxonMobil en Chevron verkochten eerder hun projecten in de Noordzee om zich te kunnen concentreren op meer winstgevende projecten.

Meer uit Financieel

Koopjesketen Action leent miljarden om eigenaren te belonen

ZWAAGDIJK (ANP) - Budgetwinkelketen Action leent omgerekend bijna 1,8 miljard euro om grootaandeelhouder 3i en andere eigenaren mee te belonen. Dat komt naar voren uit een rapport van kredietbeoordelaar Moody's, dat ondanks de hogere schuldenlast positief blijft over het bedrijf.

8 minuten geleden
Bijna kwart Nederlandse bedrijven te laat met betaling facturen

ROTTERDAM (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar facturen te laat betaald. Daarbij waren vooral grote bedrijven te laat met het betalen van rekeningen binnen de aangegeven betalingstermijnen, aldus een studie van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet.

36 minuten geleden
Achterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister

DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten, zoals Klarna en Riverty, hebben hun leeftijdscheck aangescherpt. Dat schrijft minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn al langer zorgen over het feit dat veel minderjarigen hun onlineaankopen achteraf betalen door de leeftijdscontroles van die aanbieders te omzeilen.

1 uur geleden
EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

2 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

2 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

2 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

3 uur geleden