Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees Nieuwjaar overschaduwd door coronavirus

Chinees Nieuwjaar overschaduwd door coronavirus

CORONAVIRUSPEKING (ANP) - Het is een van de belangrijkste feesten in China, maar het Chinees Nieuwjaar, dat zaterdag begint, wordt overschaduwd door de uitbraak van het besmettelijke coronavirus. Steden zitten 'op slot', honderden mensen zijn besmet en al 25 personen stierven aan de gevolgen. Ook zijn tientallen miljoenen mensen in hun bewegingsvrijheid beperkt door onder andere uitreisverboden en het platgelegde openbaar vervoer.

De Chinese autoriteiten kondigden eerder al aan grote evenementen tijdens Chinees Nieuwjaar af te blazen. Ook veel trekpleisters worden gesloten. Zo'n vierhonderd miljoen Chinezen zijn van plan op pad te gaan tijdens de nieuwjaarsvakantie. Reisbureaus mogen van de overheid sinds vrijdag geen reispakketten meer verkopen vanwege het virus. Maar veel reizigers waren vrijdag al op pad.

Niet alleen in China, maar in heel Azië wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. Veel winkels en bedrijven zijn dan dicht. 2020 is het jaar van de rat, het eerste dier binnen de twaalfjarige cyclus. Ben je in het jaar van de rat geboren, dan ben je volgens de Chinese astrologie een perfectionist.

Meer uit Buitenland

Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

1 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

1 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

2 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

2 uur geleden
Burgemeester Libanees dorp gedood door Israëlische beschieting

TAYBEH (ANP/RTR) - De burgemeester van een dorp in Zuid-Libanon is gedood door een Israëlische beschieting, bericht een Libanees staatspersbureau. Het zou gaan om Hussein Mansour, de burgemeester van Taybeh, een dorp dat vlak bij de grens met Israël ligt.

3 uur geleden
Barbie, Oppenheimer en Succession leiden Golden Globes-nominaties

LOS ANGELES (ANP) - De films Barbie en Oppenheimer maken bij de uitreiking van de Golden Globes begin volgend jaar de meeste kans op een prijs. De twee zomerhits zijn respectievelijk in negen en acht categorieën genomineerd. Bij de televisieseries maakt Succession de meeste kans op een Golden Globe met nominaties in vijf categorieën.

3 uur geleden
Team Navalni: oppositieleider overgeplaatst naar onbekende plek

MOSKOU (ANP/RTR) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni is volgens zijn team overgeplaatst, maar het is niet bekend waarheen. De prominente criticus van het Kremlin zou in ieder geval niet langer zijn geregistreerd in een strafkolonie ten oosten van Moskou. Er is al zes dagen niks meer van hem vernomen.

3 uur geleden