Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt onverwacht langer de tijd om met een reddingsplan te komen. De rechter in Hongkong stelde een deadline daarvoor maandag uit tot 29 januari. De onderneming kwam eind 2021 in de problemen door hoge schulden en dreigde met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten te zorgen. Evergrande werd daarmee het symbool van de vastgoedcrisis in China.

Het concern is nu bezig om met schuldeisers uit meerdere landen tot een akkoord te komen over het opschonen van de financiën. Maar daar is haast bij. Eerder stelde dezelfde rechter in Hongkong nog dat het voor Evergrande maandag echt om de laatste kans zou gaan voor het indienen van een concreet voorstel.

Er staat veel op het spel voor de onderneming. Het gaat om honderden miljarden dollars aan schulden. Als het straks niet lukt om de rechter te overtuigen, dan zal er waarschijnlijk een bevel tot ontmanteling van Evergrande uitgaan.

Beleggers

Beleggers in China reageerden dan ook verheugd op het nieuws dat het concern toch nog wat langer de tijd krijgt. Het aandeel werd maandag ongeveer een tiende hoger gezet op de beurs in Hongkong.

Naar de mening van de rechter zou Evergrande wel "directer overleg moeten voeren met de relevante autoriteiten". Dit om te laten zien dat plannen die gemaakt worden ook echt haalbaar zijn. "Het gaat niet alleen om schuldeisers in de rechtbank", verklaarde ze.

Onaanvaardbaar risico

De Chinese bouw- en vastgoedsector was ooit goed voor ongeveer een kwart van de economie van het land. Maar de Chinese president Xi Jinping vond een aantal jaar geleden dat de schulden van Evergrande en andere vastgoedbedrijven een onaanvaardbaar risico voor het Chinese financiële systeem waren. Vervolgens begonnen de autoriteiten met het aanscherpen van de regels voor de sector.

De afgelopen jaren raakten meer grote vastgoedbedrijven, bijvoorbeeld Country Garden, in de problemen door hun grote schuldenlast. De angst voor een vastgoedzeepbel is ook nog niet verdwenen. Nog steeds staat China vol met lege, onverkoopbare of nooit afgemaakte flats.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

51 minuten geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

1 uur geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

1 uur geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

2 uur geleden
ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

AMSTERDAM (ANP) - ING verwacht dat de prijzen van commercieel vastgoed in de eerste helft van dit jaar zullen stabiliseren, meldt de bank in een vooruitzicht voor de markt van woningbeleggers. In het najaar ging de bank nog uit van prijsstabilisatie in de tweede helft van 2024. De sneller dan verwachte stabilisatie komt volgens ING onder meer door de lagere rentes en de licht aantrekkende economie, en legt een bodem onder de afkoeling van de vastgoedmarkt die in 2022 inzette.

2 uur geleden