Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees chipbedrijf SMIC overtrad mogelijk Amerikaanse wet

Chinees chipbedrijf SMIC overtrad mogelijk Amerikaanse wet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese chipmaker SMIC heeft "mogelijk" Amerikaanse wetten overtreden, zei de Amerikaanse onderminister voor Industrie en Veiligheid Alan Estevez. Het bedrijf leverde volgens hem de krachtige processor voor een nieuwe smartphone van telecombedrijf Huawei.

Huawei staat op een zwarte lijst van de Verenigde Staten en mag eigenlijk geen gebruikmaken van Amerikaanse geavanceerde technologie. SMIC gebruikte bij het ontwikkelen van de chip voor de smartphone vermoedelijk ook producten van Amerikaanse producenten van chipapparatuur.

"We gaan ervan uit dat het SMIC was", zei Estevez tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden, na een vraag over wie de chip voor de Huawei-telefoon leverde. "Ik kan niets zeggen over eventuele onderzoeken, maar we delen die zorgen zeker." Als SMIC inderdaad de 7-nanometerprocessor leverde, zou dat een overtreding zijn van handelssancties.

Politiek debat

Huawei presenteerde zijn nieuwe smartphone in augustus, net toen de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo China bezocht. De geavanceerde chip in deze Mate 60 Pro bracht in de Amerikaanse politiek een debat op gang over het effect van handelsbeperkingen die China van de geavanceerdste chiptechnologie moeten afknijpen.

SMIC, dat zelf ook op een zwarte lijst van de VS staat, maakte bij de productie van de chip waarschijnlijk gebruik van apparatuur van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Het ging volgens Estevez om machines waar destijds nog geen exportbeperkingen voor golden. Het waren ASML-machines die net een trede onder de geavanceerdste machines stonden. "Die apparatuur veroudert na verloop van tijd", voorspelde hij.

Exportbeperkingen

Vorig jaar kondigde de Nederlandse regering verdere beperkingen aan voor de export van ASML-machines naar China. De VS voeren al langer druk uit op bondgenoten als Nederland en Japan om geen geavanceerde technologie meer te verkopen aan Chinese bedrijven.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden