Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: zwarte lijst met medestanders onafhankelijk Taiwan

China: zwarte lijst met medestanders onafhankelijk Taiwan

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China stelt een zwarte lijst samen met daarop personen, bedrijven en instellingen die het ziet als ondersteuners van de Taiwanese onafhankelijkheid. De lijst is een signaal dat Peking harder gaat optreden tegen critici. Het communistische China beschouwt het kapitalistische Taiwan als een Chinese provincie en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het de eilandstaat wil inlijven.

"De lijst is alleen gericht op een paar koppige activisten voor de Taiwanese onafhankelijkheid en hun sponsors en niet gericht op de meerderheid van de Taiwanese landgenoten", zei een woordvoerster van het Chinese staatskantoor voor Taiwanese zaken. Ze gaf geen details over de omvang van de lijst of de namen van de personen, bedrijven of instellingen die op de lijst staan.

Berichten over de lijst zorgden eerder deze maand voor onrust onder activisten in Taiwan en Hongkong. Een Chinagezinde krant uit Hongkong meldde dat Peking namen van prominente voorvechters van de Taiwanese onafhankelijkheid verzamelde in het semiautonome Hongkong en daarbuiten.

China heeft de druk op de Taiwanese president Tsai Ing-wen laatste maanden opgevoerd door met zijn luchtmacht geregeld het Taiwanese luchtruim te schenden. Tijdens Tsai's eerste vier jaar als president legde China de communicatie met Taiwan stil omdat de president weigerde te erkennen dat beide zijden van de Straat van Taiwan tot "één China" behoren.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

2 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

2 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

4 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

5 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

6 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

7 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

9 uur geleden