Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China zinspeelt op strengere reisbeperkingen

China zinspeelt op strengere reisbeperkingen

BEIJING (ANP) - China zinspeelt op strengere reisbeperkingen om het rondwarende coronavirus in het land de kop in de te drukken. De ophanden zijnde beperkingen leidden tot publieke verontwaardiging en onrust, zeker omdat het land al strenge maatregelen heeft ingesteld om coronabesmettingen tegen te gaan.

De Nationale Immigratiedienst stelde voor om onnodige uitgaande reizen voor Chinese burgers verder te beperken. Ook zal het lastiger worden om de nodige inreis- en uitreisdocumenten voor China te bemachtigen. Met de strengere maatregelen wil China, dat er een zerocovidbeleid op nahoudt, voorkomen dat het virus het land wordt binnengebracht.

China worstelt met het indammen van de ergste uitbraak sinds de begindagen van de pandemie. Miljoenenstad Shanghai is al wekenlang vrijwel geheel afgesloten. De inwoners van Beijing vrezen dat zij ook snel aan de beurt komen.

Groeiende frustratie

De aankondiging van de Chinese autoriteiten is in lijn met de eerder afgegeven richtlijnen. Evengoed zorgt de herhaling van de boodschap voor groeiende frustratie over de economische en sociale kosten van China's coronabeleid. Naast de binnenlandse lockdowns heeft het land zich de afgelopen twee jaar feitelijk van de wereld afgesloten. Daardoor is China geïsoleerd geraakt terwijl andere landen in de wereld met het virus leren leven.

Vorig jaar reisden 128 miljoen mensen van en naar China. Dat is nog geen vijfde van het aantal van voor de crisis. Het land gaf slechts 335.000 paspoorten uit in de eerste helft van 2021. Dat aantal ligt op nog geen 2 procent van het aantal uitgiften in dezelfde periode in 2019.

De langdurige vergrendeling van Shanghai, het financiële centrum van het land waar veel Chinese multinationals hun hoofdkantoor hebben, zorgde er al voor dat veel mensen zijn vertrokken. Onzekerheid over wanneer het normale leven kan worden hervat, wijst erop dat er meer mensen zullen volgen.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

4 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

7 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

9 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

9 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

12 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

13 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

13 uur geleden