Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China zet minen van crypto's op 'zwarte lijst' industrieën

China zet minen van crypto's op 'zwarte lijst' industrieën

BEIJING (ANP/RTR) - China heeft het zogeheten minen van cryptomunten toegevoegd aan een ontwerplijst van industrieën waarvoor investeringsbeperkingen of verboden gelden. Het aantal sectoren dat op de lijst staat is wel afgenomen, zo valt uit het onlangs gepubliceerde document op te maken. Op de lijst staan sectoren en industrieën die zowel voor Chinese als buitenlandse investeerders verboden zijn.

Beijing heeft eerder dit jaar de handel in en het delven van cryptomunten verboden. Volgens China zijn de tokens een gevaar voor de financiële stabiliteit en worden ze vaak gebruikt voor criminele activiteiten. Ook het hoge energieverbruik door het minen is een bron van zorg voor de Chinese autoriteiten, zeker nu het winterseizoen eraan komt. De overheid heeft grote banken en betalingsdienstverleners eerder verboden actief te zijn met de handel in digitale munten en diensten voor transacties met crypto's. Veel miners zouden China inmiddels zijn ontvlucht.

China heeft ook de controle op het publieke debat verscherpt, door hard op te treden tegen onder andere de showbusiness. Die wordt verweten de samenleving te "vervuilen". Webbrowsers is daarnaast gevraagd om een einde te maken aan het verspreiden van geruchten, het gebruik van sensatiebeluste koppen en het publiceren van inhoud die de kernwaarden van het socialisme schendt.

Verder worden investeringen van "niet-openbaar" kapitaal in diverse uitgeefactiviteiten een halt toegeroepen. Dan gaat het onder andere om live-uitzendingen, omroepactiviteiten en de uitgifte van nieuwsberichten. Volgens Beijing mag niet-publiek kapitaal niet betrokken zijn bij de verspreiding van nieuws dat door buitenlandse instanties is vrijgegeven.

De ontwerplijst voor 2021 van sectoren waarin investeringen beperkt of verboden zijn, is teruggebracht tot 117, aldus de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Vorig jaar stonden er 123 sectoren op de lijst.

Meer uit Financieel

Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

29 minuten geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

6 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

12 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

16 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

20 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

21 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

21 uur geleden