Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China zegt dat Pelosi en VS gestraft worden na bezoek Taiwan

China zegt dat Pelosi en VS gestraft worden na bezoek Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zegt dat de Verenigde Staten gestraft gaan worden na het bezoek van toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. China is woedend dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de eilandstaat bezoekt, die door China wordt gezien als afvallige provincie.

"Dit is een complete schertsvertoning. De VS schenden de soevereiniteit van China onder het mom van zogenaamde democratie. Iedereen die China beledigt, wordt gestraft", aldus Wang. Over wat voor straffen het gaat, is niet gezegd. China dreigde eerder ook al met tegenacties als Pelosi Taiwan zou bezoeken. Er zijn al militaire oefeningen aangekondigd waardoor het lucht- en zeeruim van Taiwan geblokkeerd wordt.

Taiwan is vanwege de Chinese oefeningen in overleg met onder meer Japan en de Filipijnen over alternatieve luchtroutes waardoor de eilandstaat niet volledig wordt afgesloten. Japan en Zuid-Korea hebben hun zorgen al uitgesproken over de situatie, de landen willen dat de rust wordt bewaard in de regio. De Europese Unie zegt dat het conflict moet worden uitgesproken.

Meer uit Buitenland

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen hem. Hij mag getuigen, juryleden of rechtbankpersoneel en hun familieleden niet publiekelijk aanvallen.

45 minuten geleden
Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

DEN HAAG (ANP/DPA/RTR) - Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.

1 uur geleden
UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

GENÈVE (ANP/AFP) - Nog 267 miljoen dollar (omgerekend 249 miljoen euro) aan steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is nog steeds opgeschort. Zestien landen pauzeerden begin dit jaar hun financiële bijdragen. Een deel heeft de steun inmiddels weer hervat.

2 uur geleden
Jongen (14) overleden na steekpartij in Londen

LONDEN (ANP) - Een 14-jarige jongen is omgekomen bij een steekpartij in het noordoosten van Londen. Vier gewonden liggen in het ziekenhuis, maar verkeren volgens de politie niet in levensgevaar. Agenten hebben een man met een zwaard aangehouden.

2 uur geleden
Charles spreekt met kankerpatiënten bij eerste werkbezoek

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft tijdens zijn eerste werkbezoek sinds in februari kanker bij hem werd vastgesteld, gesproken met andere kankerpatiënten. In het University College Hospital Macmillan Cancer Centre in Londen ontmoette hij de patiënten en hun families. Ook kreeg de koning een korte rondleiding.

2 uur geleden
Mensenrechtenchef bezorgd over geweld tegen Amerikaanse studenten

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk is bezorgd over het hardhandig optreden van de Amerikaanse autoriteiten tegen studenten die tegen de oorlog in Gaza demonstreren. Türk noemt de vrijheid van meningsuiting en het recht om vreedzaam bijeen te komen van fundamenteel belang voor de samenleving. Zeker als er felle discussie is over belangrijke onderwerpen, zoals die over het conflict in Gaza.

3 uur geleden
Ierland stuurt extra agenten naar grensgebied met Noord-Ierland

DUBLIN (ANP) - In Ierland zullen tot honderd extra agenten zich richten op illegale migratie vanuit Noord-Ierland. Een deel van hen wordt ingezet bij de grens. Ierse media berichten dat dit de nieuwste ontwikkeling is in het conflict tussen Dublin en Londen over asielzoekers.

4 uur geleden