
China wordt mogelijk nooit grootste economie ter wereld
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China zal waarschijnlijk de Verenigde Staten in de komende jaren niet passeren als grootste economie ter wereld. Ook zal het land mogelijk nooit consequent die toppositie kunnen opeisen, meldt Bloomberg Economics. Vóór de coronapandemie werd nog verwacht dat China al aan het begin van het volgende decennium de koppositie zou innemen en behouden.
De economen van het financiële persbureau voorspellen nu dat het tot medio 2040 zal duren voordat het bruto binnenlands product (bbp) van China dat van de VS zal overtreffen. En zelfs dan zal dit volgens hen met "slechts een kleine marge" gebeuren voordat het land weer "achterop raakt" bij de VS.
De herziene verwachting is het gevolg van het kwakkelende herstel van de Chinese economie. Het land kampt onder meer met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken.
Bevolking daalt
Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit. Dat leidde al tot een daling van de gemiddelde prijzen in het land. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de economische groei doordat consumenten hun geld oppotten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.
"China schakelt sneller terug naar een langzamer groeipad dan we hadden verwacht", schreven de economen. De vertrouwenscrisis in het land raakt volgens hen steeds dieper verankerd en remt het groeipotentieel af. China kampt ook met grotere uitdagingen op de langere termijn. Zo zag het land voor het eerst in ruim zestig jaar zijn bevolking dalen.
Recessie vermijden
De economen denken nu dat de groei van de Chinese economie zal vertragen tot 3,5 procent in 2030 en tot bijna 1 procent in 2050. Dat is lager dan eerdere voorspellingen van respectievelijk 4,3 procent en 1,6 procent. China kende vorig jaar met 3 procent de kleinste groei in decennia, mede door de strikte lockdowns in het land. De heropening van de economie zorgde dit jaar voor hoop op herstel van de op een na grootste economie ter wereld. De overheid rekent voor dit jaar op een groei van 5 procent, maar veel economen verwachten een lagere groei.
De VS lijken er daarentegen beter voor te staan dan veel economen een paar maanden geleden voorspelden. Een sterke arbeidsmarkt, stevige consumentenbestedingen en een matigende inflatie hebben het vertrouwen aangewakkerd dat de grootste economie ter wereld een recessie zal weten te vermijden.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
5 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
8 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
9 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
10 uur geleden