
China woest over kritische verklaring Nederland en andere landen
NEW YORK (ANP) - Nederland en tientallen andere landen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mensenrechtensituatie in de Chinese regio Xinjiang. Beijing wordt opgeroepen om internationale waarnemers ongehinderd toegang te geven tot dat noordwestelijke gebied, onder wie de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en haar medewerkers. China reageerde daar woedend op.
China wordt internationaal al langer verweten de islamitische Oeigoeren-minderheid in Xinjiang te onderdrukken. Een Franse gezant las namens 43 bezorgde landen een verklaring voor bij de Verenigde Naties. In die gezamenlijke verklaring wordt gewezen op "geloofwaardige berichten" over de aanwezigheid van politieke heropvoedingskampen in Xinjiang. Daar zouden meer dan een miljoen mensen hebben vastgezeten.
Ook meldingen van grootschalige en systematische mensenrechtenschendingen in het gebied zijn volgens de landen reden voor bezorgdheid. Het gaat dan onder meer om martelingen, gedwongen sterilisatie, seksueel geweld en kinderen die onder dwang bij hun ouders worden weggehaald. Daarnaast zou de vrijheid van godsdienst en de bewegingsvrijheid van inwoners van Xinjiang ingrijpend worden beperkt.
Internationale verplichtingen
De landen roepen China op zijn internationale verplichtingen na te komen op het gebied van mensenrechten. Die eis viel bij Peking niet in goede aarde. De Chinese VN-gezant Zhang Jun noemde de beschuldigingen "ongefundeerd" en klaagde dat mensenrechten door landen als een excuus worden gebruikt om zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van China.
De Chinese VN-missie publiceerde vervolgens een factsheet met mensenrechtenschendingen waaraan de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zich schuldig zouden hebben gemaakt. Zo wordt de VS onder meer politiegeweld verweten tegen zwarte Amerikanen. Frankrijk zou tijdens de koloniale periode tienduizenden mensen hebben "afgeslacht", aldus China.
Meer uit Buitenland
LJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
22 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
1 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
3 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
5 uur geleden