Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China woest over kritische verklaring Nederland en andere landen

China woest over kritische verklaring Nederland en andere landen

NEW YORK (ANP) - Nederland en tientallen andere landen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mensenrechtensituatie in de Chinese regio Xinjiang. Beijing wordt opgeroepen om internationale waarnemers ongehinderd toegang te geven tot dat noordwestelijke gebied, onder wie de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en haar medewerkers. China reageerde daar woedend op.

China wordt internationaal al langer verweten de islamitische Oeigoeren-minderheid in Xinjiang te onderdrukken. Een Franse gezant las namens 43 bezorgde landen een verklaring voor bij de Verenigde Naties. In die gezamenlijke verklaring wordt gewezen op "geloofwaardige berichten" over de aanwezigheid van politieke heropvoedingskampen in Xinjiang. Daar zouden meer dan een miljoen mensen hebben vastgezeten.

Ook meldingen van grootschalige en systematische mensenrechtenschendingen in het gebied zijn volgens de landen reden voor bezorgdheid. Het gaat dan onder meer om martelingen, gedwongen sterilisatie, seksueel geweld en kinderen die onder dwang bij hun ouders worden weggehaald. Daarnaast zou de vrijheid van godsdienst en de bewegingsvrijheid van inwoners van Xinjiang ingrijpend worden beperkt.

Internationale verplichtingen

De landen roepen China op zijn internationale verplichtingen na te komen op het gebied van mensenrechten. Die eis viel bij Peking niet in goede aarde. De Chinese VN-gezant Zhang Jun noemde de beschuldigingen "ongefundeerd" en klaagde dat mensenrechten door landen als een excuus worden gebruikt om zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van China.

De Chinese VN-missie publiceerde vervolgens een factsheet met mensenrechtenschendingen waaraan de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zich schuldig zouden hebben gemaakt. Zo wordt de VS onder meer politiegeweld verweten tegen zwarte Amerikanen. Frankrijk zou tijdens de koloniale periode tienduizenden mensen hebben "afgeslacht", aldus China.

Meer uit Buitenland

Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

28 minuten geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

59 minuten geleden
The Guardian: staatsoliebedrijf van VAE kon COP28-mails lezen

ABU DHABI (ANP) - Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.

1 uur geleden
Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

2 uur geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

2 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

3 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

5 uur geleden