Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China woest na oproep Nancy Pelosi tot boycot Olympische Spelen

China woest na oproep Nancy Pelosi tot boycot Olympische Spelen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft tot woede van China aangedrongen op een gedeeltelijke boycot van de Olympische Spelen van 2022. Wereldleiders moeten volgens haar wegblijven van het sportevenement in Peking vanwege de mensenrechtensituatie in het Aziatische land.

"We kunnen niet doen alsof er niets mis is met het feit dat de Spelen in China worden gehouden", verklaarde voorzitter Pelosi van het Huis van Afgevaardigden volgens de Amerikaanse media. Ze wil dat staatshoofden hun sporters volgend jaar niet gaan toejuichen in Peking omdat "een genocide plaatsvindt terwijl jullie daar in jullie stoelen zitten".

Dergelijke oproepen vallen slecht in China. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat "sommige Amerikanen" leugens en desinformatie verspreiden. "Amerikaanse politici moeten stoppen de Olympische Beweging te gebruiken om smerige politieke spelletjes te spelen."

Washington en Peking liggen met elkaar overhoop over de behandeling van de Oeigoeren-minderheid in China. Leden van die overwegend islamitische bevolkingsgroep worden volgens waarnemers op grote schaal opgesloten in 'heropvoedingskampen'. De Amerikaanse autoriteiten en het Nederlandse parlement hebben dat Chinese beleid omschreven als "genocide".

Meer uit Buitenland

Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

1 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

1 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

1 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

2 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

2 uur geleden
Taliban kondigt twee executies aan in Afghaans voetbalstadion

GHAZNI (ANP/AFP) - In een voetbalstadion in de Afghaanse provincie Ghazni worden volgens de autoriteiten deze donderdag twee mensen geëxecuteerd. Waarvoor ze bestraft worden, is niet bekendgemaakt. De executies zijn de derde en vierde sinds de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen.

2 uur geleden
VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

4 uur geleden