Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China woest na genocidebeschuldiging Pompeo

China woest na genocidebeschuldiging Pompeo

PEKING (ANP/AFP/RTR) - China heeft woedend gereageerd op het Amerikaanse verwijt dat het genocide zou plegen op de moslimminderheid van de Oeigoeren. "Schandelijke leugens" en "vergif", reageerden de Chinese autoriteiten op die beschuldiging van de afzwaaiende Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken).

Pompeo zei dat machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in de westelijke regio Xinjiang. "We zien een systematische poging van de Chinese partijstaat om de Oeigoeren te vernietigen", stelde de minister. Die kreeg bijval van zijn beoogde opvolger Antony Blinken.

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat haar land zich nooit schuldig heeft gemaakt aan genocide. "Het is nooit gebeurd in het verleden, gebeurt nu ook niet en zal ook nooit gebeuren in China." Ze omschreef Pompeo als een notoire leugenaar en een clown.

Kampen

China ligt al langer onder vuur omdat Oeigoeren volgens experts op grote schaal worden opgesloten in kampen. China omschrijft die als opleidingscentra, bedoeld om de aantrekkingskracht van islamitisch extremisme te verminderen.

De VS en China liggen al jaren in de clinch over allerlei kwesties. Washington verwijt de communistische volksrepubliek onder meer te morrelen aan de autonomie van Hongkong en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van de coronacrisis. Ook begon president Donald Trump een handelsoorlog tegen China.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

57 minuten geleden
Turkije gaat voor kust weer naar olie en gas boren

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije stuurt een nieuw onderzoeksschip bij Antalya de zee op om 55 kilometer voor de kust proefboringen naar olie en gas te doen. President Erdogan stelt dat zijn land voor boringen van niemand toestemming nodig heeft. Volgens algemene internationale regels heeft een land vanaf de kust een eigen kuststrook van maximaal 22,2 kilometer. Dit is de territoriale zone. De zee en de bodem behoren tot de kuststaat.

1 uur geleden
Keulse Dom komt in het donker te staan om energie te sparen

KEULEN (ANP/DPA) - De beroemde kathedraal van Keulen, de Dom, komt 's nachts voortaan in het donker te staan om elektriciteit te besparen. Het stadsbestuur heeft besloten de schijnwerpers uit te zetten omdat Duitsland minder Russisch gas krijgt sinds de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

3 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

3 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

5 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

6 uur geleden