Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil verbruik steenkool energiecentrales terugdringen

China wil verbruik steenkool energiecentrales terugdringen

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat zijn vervuilende kolencentrales minder steenkool gaan verbruiken om energie op te wekken. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen volgens de autoriteiten worden teruggedrongen. Energiecentrales zijn verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van alle CO2-emissie in China. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn.

Tegen 2025 moeten Chinese kolencentrales gemiddeld hun verbruik verlagen naar 300 gram kolen per kilowattuur. Dat is iets minder dan de 305 gram per kilowattuur die vorig jaar werd verbruikt. In 2005 was dat 370 gram. Nieuwe elektriciteitscentrales die steenkool gebruiken moeten aan strengere voorwaarden voldoen. Oudere centrales die niet kunnen worden aangepast, worden op termijn gesloten.

Dinsdag werd juist nog bekend dat China zijn dagelijkse steenkoolproductie met meer dan een miljoen ton heeft verhoogd om de nijpende stroomtekorten in het land tegen te gaan. Volgens Beijing is de dagelijkse productie van de vervuilende brandstof nu gestegen naar gemiddeld meer dan 11,5 miljoen ton. Eerder deze maand steeg de prijs van steenkool in het land naar recordhoogte.

Tekorten aan steenkool, hoge brandstofprijzen en de grote vraag vanuit de industrie die is opgeleefd na de coronacrisis hadden geleid tot wijdverspreide stroomtekorten in de op een na grootste economie ter wereld. Vanwege die tekorten werden sommige fabrieken tijdelijk stilgelegd. China stoot van alle landen met afstand de meeste CO2 uit.

Meer uit Financieel

Japanse beursindex Nikkei voor het eerst boven 40.000 punten

TOKIO (ANP/AFP) - De Nikkei op de beurs in Tokio heeft maandag een nieuw recordniveau bereikt en passeerde voor het eerst de grens van 40.000 punten. Vorige maand wist de Japanse hoofdindex al het oude record uit 1989 te breken. Dat record werd gevestigd tijdens het hoogtepunt van de zeepbeleconomie in Japan.

18 minuten geleden
ING komt met creditcard met hoekige inkeping voor slechtzienden

AMSTERDAM (ANP) - Klanten van ING kunnen vanaf maandag een creditcard krijgen met een hoekige inkeping aan de zijkant, meldt de bank. Die pas moet het voor slechtzienden makkelijker maken om te bankieren, omdat ze met de inkeping beter kunnen voelen welke pas de creditcard is. Naar eigen zeggen is ING de eerste bank in Nederland die zo'n pas aanbiedt.

1 uur geleden
Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

7 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

15 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

15 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

17 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

19 uur geleden