Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil met Nederland vooral over handel praten

China wil met Nederland vooral over handel praten

BEIJING (ANP) - China wil met Nederland vooral over handel praten. Dat werd duidelijk na een fors uitgelopen overleg van minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) met zijn Chinese ambtgenoot Qin Gang (Buitenlandse Zaken) in Beijing.

Het was een "open en eerlijk gesprek", verklaarden beide bewindslieden na afloop. Ook "moeilijke" zaken zoals Taiwan, de oorlog in Oekraïne, de mensenrechten en economische spionage door China is lang stilgestaan, aldus Hoekstra.

Het verleden heeft bewezen dat conflicten kunnen worden voorkomen met het stimuleren van de vrije handel, zei Qin. Hij wil de economische relatie met Nederland verdiepen. Nederland is voor China de toegangspoort tot de EU. "China brengt kansen, geen risico's."

Economische spionage

Hoekstra is de eerste minister die China bezoekt sinds het begin van de coronapandemie. Hij bevestigde ook dat premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) spoedig naar China zullen afreizen.

Minister Qin reageerde venijnig op de vraag over rapporten van de Nederlandse inlichtingendiensten over economische spionage door China. Het land is de grootste bedreiging voor de economische veiligheid in Nederland, stelt de AIVD.

Berichten overdreven

Het land jaagt volgens de dienst op "unieke kennis" zoals die van chipmachinemaker ASML. In maart kondigde Nederland aan dat bepaalde types machines van ASML niet meer naar China mogen worden geëxporteerd voor de "(inter)nationale veiligheid".

China is juist een groot slachtoffer van hacken, bezwoer Qin. Volgens hem worden de berichten van de inlichtingendiensten ook door de media overdreven. Dat kan de samenwerking "vergiftigen", verklaarde de Chinese minister.

Gelijk speelveld

Nederland wil een gelijk speelveld, zei Hoekstra. Nederlandse bedrijven moeten volgens hem dezelfde rechten in China hebben als Chinese ondernemingen in Nederland. China schermt verschillende sectoren van zijn markt af of laat buitenlanders daar maar beperkt toe.

Over mensenrechten was Qin kort. In Xinjiang en Hongkong gaat het volgens hem niet om mensenrechten, maar om soevereiniteit. In Xinjiang worden moslims massaal onderdrukt en in Hongkong schaft de Chinese regering alle democratische vrijheden af.

Hoekstra wil het gesprek met China intensiveren. De rol van China zal volgens hem alleen maar toenemen en het land is van groot belang voor Nederland en de EU, zei de minister later in een persgesprek. "Meer dialoog is essentieel."

Meer uit Politiek

Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

1 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

1 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

2 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

3 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

17 uur geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

1 dag geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden