Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil gebruik fossiele energie voor 2060 fors terugdringen

China wil gebruik fossiele energie voor 2060 fors terugdringen

BEIJING (ANP/AFP) - China streeft ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2060 tot onder de 20 procent van het totale energieverbruik terug te brengen, staat in een zondag door staatsmedia gepubliceerd plan. Het plan volgt op een belofte van president Xi Jinping om het gebruik van steenkool in China drastisch te reduceren, met als doel in 2060 klimaatneutraliteit te bereiken. De opwekking en het verbruik van energie moet dan niet meer tot extra CO2-uitstoot leiden.

De nieuwe richtlijnen herhaalden ook een eerder door China geformuleerde doelstelling: om de CO2-uitstoot in 2025 met 18 procent te laten dalen ten opzichte van 2020.

Tegelijkertijd gaat China door met het openen van tientallen nieuwe kolencentrales. Bovendien heeft de regering in Beijing medio oktober de binnenlandse steenkoolproductie verhoogd en de stroomtoevoer beperkt naar energievretende industrieën en andere fabrieken tijdens perioden van een piek in de vraag. Momenteel voedt steenkool bijna 60 procent van de Chinese economie.

Wind- en zonne-energie

Een van de zondag gepubliceerde richtlijnen behelst dat het aandeel van het niet-fossiele brandstofverbruik tegen 2030 ongeveer 25 procent van het totale energieverbruik moet beslaan. 2030 is tevens het jaar waarin China verwacht dat de uitstoot van kooldioxide per eenheid van het bruto nationaal product met meer dan 65 procent zal zijn gedaald ten opzichte van het niveau van 2005.

Om die doelen te bereiken zal de totale geïnstalleerde capaciteit van wind- en zonne-energie in 2030 meer dan 1200 gigawatt moeten bedragen. Volgens gegevens van TradingPlatforms heeft China nu al een hernieuwbare energiecapaciteit van 895 gigawatt, meer dan de volgende vijf landen samen.

Verschuiving in industriële structuren

Beijing roept in het nieuwe klimaatplan op tot een verschuiving in industriële structuren en zegt "de blinde ontwikkeling" van projecten met een hoog energieverbruik en hoge uitstoot "resoluut te beteugelen". De omvang van de op kolen gebaseerde olie- en gasproductiecapaciteit moet daartoe "op redelijke wijze worden gecontroleerd", aldus de autoriteiten, terwijl ze oproepen tot de ontwikkeling van koolstofarme industrieën.

De publicatie van de nieuwe richtlijnen komt in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow, die op 31 oktober begint. Xi zal daarbij overigens niet in persoon aanwezig zijn.

Meer uit Buitenland

Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

44 minuten geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

1 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

2 uur geleden
Drie doden bij schietpartij in winkelcentrum Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok is dinsdag door een gewapende jongeman op mensen geschoten. Er zijn drie mensen om het leven gekomen en zeker vier mensen, onder wie een buitenlander, gewond geraakt. De politie heeft een 14-jarige verdachte in de hal van een hotel naast het winkelcentrum gearresteerd. Hij heeft zich overgegeven en lijkt niet gewond te zijn.

2 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

2 uur geleden
Rode Kruis: hoofdstad Nagorno-Karabach volledig verlaten

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Slechts honderden mensen zijn achtergebleven in de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. "De stad is nu volledig verlaten", aldus een medewerker van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse tijdens een onlinepersconferentie. Er waren tot voor kort ongeveer 55.000 inwoners.

3 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

4 uur geleden