Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China waarschuwt voor mogelijk mislukken oogst door hittegolf

China waarschuwt voor mogelijk mislukken oogst door hittegolf

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese autoriteiten waarschuwen dat de herfstoogst "ernstig" wordt bedreigd door de hoge temperaturen en droogte in het land. Vanwege de heetste zomer in China ooit dringen ze aan om actie te ondernemen om de gewassen te beschermen.

China kampt deze zomer met recordtemperaturen, plotselinge overstromingen en droogtes. Het zuiden kent de langste aanhoudende periode van hoge temperaturen en weinig regen sinds de metingen meer dan zestig jaar geleden begonnen, aldus het ministerie van Landbouw.

Vier Chinese overheidsdiensten hebben dinsdag een verklaring uitgegeven waarin wordt aangedrongen op het behoud van "elke eenheid water" om gewassen te beschermen. "De snelle ontwikkeling van droogte gecombineerd met hoge temperaturen en hitteschade heeft een ernstige bedreiging voor de oogst van herfstgewassen veroorzaakt", luidt de verklaring.

Stroomonderbrekingen

Vanwege de hitte hebben meerdere Chinese provincies ook stroomonderbrekingen aangekondigd om het hoofd te bieden aan een sterke stijging van de vraag naar elektriciteit. Die neemt flink toe doordat mensen de airconditioning harder zetten om temperaturen tot 45 graden Celsius aan te kunnen.

Grote Chinese steden als Shanghai en Chongqing hebben ook de decoratieve buitenverlichting uitgezet om stroom te besparen. De autoriteiten in de zuidwestelijke provincie Sichuan hebben de industriebedrijven stroomonderbrekingen opgelegd omdat het waterpeil bij belangrijke waterkrachtcentrales daalt.

De nationale meteorologische dienst stelt dat zijn waarschuwingen voor droogte en hoge temperaturen van kracht blijven en roept elf provinciale overheden op om noodmaatregelen te "activeren". In delen van het land wordt ook cloud seeding ingezet, een methode om regenval te veroorzaken. Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond die deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag toeneemt. Ook brengt de brandweer water naar boeren in nood.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

6 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

7 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

9 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

9 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

20 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden