Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China waarschuwt voor mogelijk mislukken oogst door hittegolf

China waarschuwt voor mogelijk mislukken oogst door hittegolf

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese autoriteiten waarschuwen dat de herfstoogst "ernstig" wordt bedreigd door de hoge temperaturen en droogte in het land. Vanwege de heetste zomer in China ooit dringen ze aan om actie te ondernemen om de gewassen te beschermen.

China kampt deze zomer met recordtemperaturen, plotselinge overstromingen en droogtes. Het zuiden kent de langste aanhoudende periode van hoge temperaturen en weinig regen sinds de metingen meer dan zestig jaar geleden begonnen, aldus het ministerie van Landbouw.

Vier Chinese overheidsdiensten hebben dinsdag een verklaring uitgegeven waarin wordt aangedrongen op het behoud van "elke eenheid water" om gewassen te beschermen. "De snelle ontwikkeling van droogte gecombineerd met hoge temperaturen en hitteschade heeft een ernstige bedreiging voor de oogst van herfstgewassen veroorzaakt", luidt de verklaring.

Stroomonderbrekingen

Vanwege de hitte hebben meerdere Chinese provincies ook stroomonderbrekingen aangekondigd om het hoofd te bieden aan een sterke stijging van de vraag naar elektriciteit. Die neemt flink toe doordat mensen de airconditioning harder zetten om temperaturen tot 45 graden Celsius aan te kunnen.

Grote Chinese steden als Shanghai en Chongqing hebben ook de decoratieve buitenverlichting uitgezet om stroom te besparen. De autoriteiten in de zuidwestelijke provincie Sichuan hebben de industriebedrijven stroomonderbrekingen opgelegd omdat het waterpeil bij belangrijke waterkrachtcentrales daalt.

De nationale meteorologische dienst stelt dat zijn waarschuwingen voor droogte en hoge temperaturen van kracht blijven en roept elf provinciale overheden op om noodmaatregelen te "activeren". In delen van het land wordt ook cloud seeding ingezet, een methode om regenval te veroorzaken. Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond die deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag toeneemt. Ook brengt de brandweer water naar boeren in nood.

Meer uit Financieel

EasyJet is in Nederland klaar voor zomerseizoen, zegt directeur

LUTON (ANP) - EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

42 minuten geleden
Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

45 minuten geleden
Energiebedrijven vinden akkoord 'goede basis' energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het hoofdlijnenakkoord is "een goede basis" om verder te gaan met de overgang van fossiele naar duurzame energie, vindt Energie-Nederland. PVV, NSC, BBB en VVD hebben onder meer afgesproken dat de energietransitie "een grote impuls" krijgt en gericht moet zijn op minder afhankelijkheid van "onbetrouwbare landen" voor energie. Nederland moet meer eigen duurzame energie produceren.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten Aegon en Lucas Bols op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en drankenconcern Lucas Bols. Topman Lard Friese van Aegon sprak in een handelsbericht van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025.

2 uur geleden
EasyJet verwacht 'recordzomer' door sterke vraag naar vliegreizen

LUTON (ANP) - EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden
Akkoord geeft boeren en tuinders weer perspectief, volgens LTO

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden over het nieuwe coalitieakkoord. "Dit geeft boeren en tuinders perspectief", heeft LTO-voorzitter Ger Koopmans gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

3 uur geleden