Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China vervolgt twee Canadezen voor spionage

China vervolgt twee Canadezen voor spionage

PEKING (ANP/AFP/RTR) - China heeft twee Canadezen aangeklaagd op verdenking van spionage. Dat heeft de openbaar aanklager vrijdag bekendgemaakt.

Voormalig diplomaat Michael Kovrig en zakenman Michael Spavor worden ervan verdacht Chinese staatsgeheimen te hebben doorgespeeld aan Canada. Het tweetal werd eind 2018 gearresteerd, nadat Canada Huawei-topvrouw Meng Wanzhou aanhield in Vancouver.

Sinds de aanhouding van Meng zijn de banden tussen de twee landen flink verslechterd. Meng werd aangehouden, omdat ze werd gezocht in de Verenigde Staten. Huawei wordt door Washington beschuldigd van het schenden van handelssancties tegen Iran.

Vrijlating

China heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Meng en waarschuwde Canada dat het gevolgen zou kunnen ondervinden voor het helpen van de Verenigde Staten in de zaak van Meng.

Hoewel China beweert dat de aanhoudingen niet in verband staan met Meng, hebben voormalige diplomaten en deskundigen gezegd dat ze worden gebruikt om Canada onder druk te zetten.

Juridische procedure

Vorige maand verloor Meng, de dochter van de oprichter van telecomgigant Huawei, een juridische procedure om uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen wegens aanklachten van bankfraude.

Onlangs bracht ze een nieuw argument in bij een Canadese rechtbank in een poging om uitlevering tegen te gaan, zo bleek uit maandag vrijgegeven gerechtelijke documenten.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

27 minuten geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

2 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

3 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

3 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

4 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

5 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

6 uur geleden