
China verruimt gebied met maatregelen rondom Wuhan om virus
PEKING (ANP/DPA) - China heeft een groter gebied rondom de stad Wuhan, het epicentrum van het besmettelijke coronavirus, donderdag 'op slot' gezet. Behalve in Wuhan werden er eerder al maatregelen getroffen in de plaatsen Huanggang, Ezhou en Chibi. Nu komt daar ook Xiantao bij. Zo zijn in deze steden grote delen van het openbaar vervoer platgelegd. De Chinese regering heeft 1 miljard Chinese yuan (ruim 130 miljoen euro) vrijgemaakt voor de bestrijding van het virus in de provincie Hubei.
Volgens Chinese staatsmedia rijden er minder bussen en treinen en vertrekken veerboten nauwelijks meer. Ook zijn veel speeltuinen, uitgaansgelegenheden en markten waar dieren worden verkocht dicht. Donderdag werd ook bekend dat hoofdstad Peking grote evenementen tijdens Chinees Nieuwjaar, dat volgend weekend wordt gevierd, afblaast uit angst voor verdere verspreiding van het virus. De feestelijkheden trekken veel toeristen.
Niet alleen in China, maar ook in veel andere landen is het virus opgedoken. Zo werden al besmettingen gemeld in Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Saudi-Arabië, Vietnam en de Verenigde Staten. Het gaat in veel gevallen om mensen die een bezoek aan China hebben gebracht.
Door het besmettelijke coronavirus zijn al zeker zeventien mensen gestorven. Ruim zeshonderd mensen zijn besmet geraakt. Het virus is verwant aan het SARS-virus, waardoor in 2002 en 2003 ruim achthonderd mensen om het leven kwamen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN beraadt zich later donderdag over het virus en beslist of het moet worden gezien als een internationale noodsituatie.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.
2 dagen geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.
3 dagen geledenNIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.
4 dagen geleden