Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China veroordeelt massaal vertrek oppositie Hongkong

China veroordeelt massaal vertrek oppositie Hongkong

HONGKONG (ANP/RTR/DPA) - China heeft het besluit van de oppositie in Hongkong veroordeeld om massaal te vertrekken uit het parlement. "We willen deze oppositieleden waarschuwen. Ze maken een fout als ze dit willen aangrijpen om radicaal verzet aan te moedigen en buitenlandse krachten dan om hulp te vragen om Hongkong weer in chaos te storten", zei het kantoor in Hongkong dat de Chinese regering vertegenwoordigt.

Prodemocratische oppositieleden in Hongkong maakten deze week bekend dat ze hun parlementszetels opgeven. Ze protesteren zo tegen het besluit vier collega's hun zetels te ontnemen. Peking had de autoriteiten in Hongkong de bevoegdheid gegeven om zonder tussenkomst van de rechter parlementariërs af te zetten die onafhankelijkheid steunen of 'staatsgevaarlijk' zijn.

De oppositie voerde donderdag nog actie in het parlement van de metropool. "Ik veronderstel dat dit mijn laatste protest is in de Wetgevende Raad", zei politicus Lam Cheuk-ting, die een spandoek had meegenomen met een kritische tekst over de hoogste bestuurder van de stad: "Carrie Lam corrumpeert Hongkong en brengt zijn inwoners schade toe."

Westerse kritiek

Het besluit de vier oppositieleden uit het parlement te zetten, leidde ook tot kritiek vanuit het westen. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Robert O'Brien zei dat nu "overduidelijk is" dat de communistische machthebbers in China zich niet houden aan de afspraken die zijn gemaakt over de status van Hongkong en de beloftes die zijn gedaan aan inwoners van de metropool.

Hongkong was voorheen een Britse kroonkolonie, maar maakt sinds 1997 deel uit van China. De miljoenenstad heeft nog wel een eigen parlement en rechtssysteem. Die regeling wordt omschreven als "één land, twee systemen" en moet garanderen dat de metropool tot zeker 2047 een "hoge mate van autonomie" heeft.

Meer uit Buitenland

Steeds meer migranten trekken naar Griekse eilanden

ATHENE (ANP/DPA) - Op of voor de kust van Griekse eilanden niet ver van Turkije zijn in vier dagen tijd 1691 illegale immigranten opgepakt volgens het Griekse ministerie van Migratie. Steeds meer migranten trekken van de Turkse kust naar de eilanden. Op de eilanden Chios, Farmakonisi, Leros, Kos, Lesbos, Pserimos, Rhodos en Samos zijn van 23 tot 27 september bijna 1700 migranten aangekomen, voornamelijk mannen volgens de kustwacht.

39 minuten geleden
VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

53 minuten geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

1 uur geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

2 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

3 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

3 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

4 uur geleden