Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China verlaagt rente na groeivertraging in vierde kwartaal

China verlaagt rente na groeivertraging in vierde kwartaal

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van China heeft maandag voor het eerst in bijna twee jaar het belangrijkste rentetarief verlaagd. Met de stap hoopt de Chinese Volksbank het economisch herstel dat aan kracht verliest door herhaalde virusuitbraken in het land aan te jagen.

De verlaging met 10 basispunten werd aangekondigd kort voordat uit gegevens van de Chinese overheid bleek dat het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal van 2021 met 4 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat was hoger dan de stijging van ruim 3 procent die economen hadden verwacht, maar langzamer dan de groei van 4,9 procent in de voorgaande drie maanden.

In heel 2021 groeide de op één na grootste economie ter wereld met 8,1 procent. Economen hadden gerekend op een groei van 8,4 procent. De groei lag wel ruim boven de doelstelling van de Chinese overheid van meer dan 6 procent.

Evergrande

Een groot deel van de groei vond plaats in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft en vooral richting het einde van het jaar worstelde China met een golf van lokale virusuitbraken en een steeds verder inzakkende vastgoedmarkt, veroorzaakt door de schuldproblemen van het Chinese vastgoedconcern Evergrande.

De centrale bank van China verlaagde de rente op eenjarige leningen van 2,95 procent tot 2,85 procent. Het was de eerste verlaging sinds april 2020 tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. De stap is een duidelijk signaal van de autoriteiten dat de vooruitzichten voor dit jaar onzeker blijven.

Virusuitbraken

Het herstel in de afgelopen maanden werd gedeeltelijk belemmerd door een reeks virusuitbraken, waarbij de autoriteiten de inwoners van miljoenensteden in China opnieuw strikte en ingrijpende beperkingen oplegden, waardoor de vraag van de consument werd geraakt. De groei van de Chinese winkelverkopen in december vertraagde dan ook sterk tot 1,7 procent, van 3,9 procent in november.

De industriële productie nam in december volgens officiële gegevens met 4,3 procent toe. Dat was wel sterker dan verwacht. Over het hele jaar groeide de industriële productie met 9,6 procent.

Meer uit Financieel

Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

1 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

3 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

3 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

4 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

4 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

6 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

6 uur geleden