Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China telt snelste stijging lokale corona-infecties in 21 maanden

China telt snelste stijging lokale corona-infecties in 21 maanden

BEIJING (ANP/RTR) - De corona-uitbraak in de Chinese stad Xi'an heeft ertoe geleid dat China zaterdag zijn hoogste aantal binnenlandse besmettingen op één dag telde in 21 maanden tijd. De stad met 13 miljoen inwoners, die al vanaf donderdag op slot zit, registreerde zaterdag 155 in eigen land overgedragen gevallen van symptomatische Covid-19. Een dag eerder waren dat er nog 75, bleek zondag uit officiële cijfers.

In heel het land werden 158 binnenlandse besmettingen vastgesteld. Dat is het grootste aantal sinds China begin 2020 zijn nationale corona-uitbraak onder controle wist te krijgen. Het zou niet gaan om infecties met de omikronvariant van het coronavirus. Die variant zou alleen bij enkele buitenlandse reizigers en in het zuiden van China zijn geconstateerd.

In Xi'an zijn nu tussen 9 en 25 december in totaal 485 mensen met een lokaal overgedragen, symptomatische Covid-19-besmetting geteld. Door de lockdown in de stad mogen inwoners nog slechts sporadisch naar buiten.

Wuhan

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus begon voor zover bekend in de Chinese stad Wuhan. China telt echter al heel lang veel minder gevallen dan andere landen. Dat komt deels door het zeer strenge beleid, waarbij onmiddellijk lockdowns worden ingevoerd als er een besmetting in een stad is vastgesteld.

De Chinese autoriteiten zeggen dat ook enkele besmettingen in hoofdstad Beijing zijn terug te leiden tot de uitbraak in Xi'an. In Beijing worden vanaf februari de Olympische Winterspelen gehouden. China wil er daarom voor zorgen dat er zo min mogelijk coronagevallen in die stad zijn.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

18 minuten geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

2 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

3 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

3 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

4 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

4 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

6 uur geleden