Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China stuurt nieuwe bemanning naar ruimtestation Hemels Paleis

China stuurt nieuwe bemanning naar ruimtestation Hemels Paleis

BEIJING (ANP) - China stuurt drie nieuwe bemanningsleden naar zijn ruimtestation. Ze moeten het Hemels Paleis, dat nog in aanbouw is, verder uitbreiden en inrichten. De raket met ruimtevaarders Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu moet vrijdag om 18.23 uur Nederlandse tijd (00.23 uur lokale tijd) worden gelanceerd vanuit het noordwesten van China. Zhai, Wang en Ye zijn donderdag gepresenteerd aan de buitenwereld. Het is de bedoeling dat ze in april volgend jaar terugkeren op aarde.

Het ruimtestation heet Tiangong, Chinees voor Hemels Paleis. Het eerste deel daarvan werd in april gelanceerd. Het bestaat tot nu toe uit één buis van 16 meter lang en 4 meter breed. Dat eerste onderdeel is Tianhe, Hemelse Harmonie. In juni gingen de eerste drie bewoners daar naartoe. Zij voerden enkele ruimtewandelingen uit, onder meer om een robotarm aan de buitenkant van het complex te installeren. In september keerden de bemanningsleden terug op aarde.

Volgend jaar moeten de volgende twee onderdelen van het ruimtestation gelanceerd worden. Die heten Wentian (Zoektocht naar de hemel) en Mengtian (Dromen van de hemel).

China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie/Rusland en de Verenigde Staten. Het land zette eerder dit jaar met succes een onbemand karretje op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar China werkt bij voorkeur op eigen houtje.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse ex-president Bill Clinton weer uit ziekenhuis

ORANGE (ANP/RTR) - De toestand van voormalig Amerikaans president Bill Clinton (75) is dusdanig verbeterd dat hij zondag het Californische ziekenhuis in een voorstad van Los Angeles na vijf nachten heeft kunnen verlaten. Volgens zijn woordvoerder, Angel Urena, heeft Clinton "uitstekende vooruitgang geboekt". Hij keert samen met zijn vrouw Hillary snel terug naar New York.

11 uur geleden
Duitse Groenen akkoord met onderhandelingen over coalitieregering

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Groenen, de Bündnis 90/Die Grünen, zijn zoals verwacht zondag ook officieel akkoord met het aangaan van onderhandelingen over een coalitieregering met de sociaaldemocratische SPD en de liberale ondernemerspartij FDP. Het partijbestuur van de Groenen gaat ervoor nadat de drie partijen achter gesloten deuren acht dagen lang verkennende gesprekken hadden gevoerd.

13 uur geleden
Iran keert terug naar onderhandelingstafel

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - Iran keert donderdag weer terug naar de onderhandelingstafel om met landen te praten waarmee het in 2015 een akkoord sloot over zijn nucleaire programma en een einde aan de sancties tegen het land. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian heeft gezegd dat het overleg in Brussel is, nadat het in juni in Wenen was gestopt.

16 uur geleden
Verdachte moord Amess is zoon van oud-adviseur premier Somalië

LONDEN (ANP) - De vermoedelijke moordenaar van de Britse parlementariër David Amess is de zoon van een oud-adviseur van de premier van Somalië. De vader van verdachte Ali Harbi Ali (25) reageerde in een gesprek met de krant The Sunday Times geschokt op de arrestatie van zijn zoon.

17 uur geleden
Japan verwacht meer kernenergie nodig te hebben voor klimaatdoel

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan nam bij het opstellen van klimaatdoelen aan dat het tientallen kernreactoren zou herstarten. Dat zei een topbestuurder van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) tijdens een debat in aanloop naar de landelijke verkiezingen van eind deze maand.

18 uur geleden
17 missionarissen van Amerikaanse organisatie ontvoerd in Haïti

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP/RTR) - Een gewapende bende heeft zaterdag een groep missionarissen uit de Verenigde Staten en hun familieleden ontvoerd in Haïti, meldde zondag Christian Aid Ministries, de organisatie waartoe de zendelingen behoren. Het gaat om zeventien mensen: zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen. Een van hen heeft de Canadese nationaliteit, de overige zestien zijn Amerikaanse staatsburgers.

20 uur geleden
Brit fietst 8000 kilometer voor goede doel

BERWICK-UPON-TWEED (ANP) - Een Brit heeft 8000 kilometer gefietst door Groot-Brittannië en daarmee omgerekend 35.000 euro opgehaald voor het goede doel. De 22-jarige Josh Garman kreeg tijdens de maandenlange reis allerlei tegenslagen te verduren. Hij belandde zelfs in het ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van de tocht af te maken.

20 uur geleden