Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China stuurt nieuwe bemanning naar ruimtestation Hemels Paleis

China stuurt nieuwe bemanning naar ruimtestation Hemels Paleis

BEIJING (ANP) - China stuurt drie nieuwe bemanningsleden naar zijn ruimtestation. Ze moeten het Hemels Paleis, dat nog in aanbouw is, verder uitbreiden en inrichten. De raket met ruimtevaarders Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu moet vrijdag om 18.23 uur Nederlandse tijd (00.23 uur lokale tijd) worden gelanceerd vanuit het noordwesten van China. Zhai, Wang en Ye zijn donderdag gepresenteerd aan de buitenwereld. Het is de bedoeling dat ze in april volgend jaar terugkeren op aarde.

Het ruimtestation heet Tiangong, Chinees voor Hemels Paleis. Het eerste deel daarvan werd in april gelanceerd. Het bestaat tot nu toe uit één buis van 16 meter lang en 4 meter breed. Dat eerste onderdeel is Tianhe, Hemelse Harmonie. In juni gingen de eerste drie bewoners daar naartoe. Zij voerden enkele ruimtewandelingen uit, onder meer om een robotarm aan de buitenkant van het complex te installeren. In september keerden de bemanningsleden terug op aarde.

Volgend jaar moeten de volgende twee onderdelen van het ruimtestation gelanceerd worden. Die heten Wentian (Zoektocht naar de hemel) en Mengtian (Dromen van de hemel).

China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie/Rusland en de Verenigde Staten. Het land zette eerder dit jaar met succes een onbemand karretje op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar China werkt bij voorkeur op eigen houtje.

Meer uit Buitenland

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP/DPA/RTR) - De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven. Vijf mensen worden nog vermist, de zoektocht in het rampgebied wordt voortgezet. Dertien mensen zijn gewond geraakt.

1 uur geleden
Nicht van Iraanse ayatollah opgepakt na kritiek op regime

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben de nicht van de opperste leider ayatollah Ali Khamenei opgepakt. Zondag werd op sociale media een video verspreid waarin Farideh Moradkhani het regime van haar oom "moorddadig" noemt.

5 uur geleden
Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

6 uur geleden
Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

KIEV (ANP/DPA) - Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

7 uur geleden
Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP) - De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog tien mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten twee doden bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

9 uur geleden
Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

SHANGHAI (ANP/RTR) - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

12 uur geleden
Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

17 uur geleden