Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven

China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven

PEKING (ANP/AFP) - China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij wapenverkopen aan Taiwan. Het gaat om Lockheed Martin, een divisie van Boeing en enkele andere bedrijven, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van China. China beschouwt het feitelijk zelfstandige eiland Taiwan nog steeds als zijn territorium.

De twee Amerikaanse giganten waren betrokken bij een recente verkoop van raketten ter waarde van 1 miljard dollar aan Taiwan, naast Raytheon. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, drong er bij de VS op aan "de verkoop van wapens aan het eiland te stoppen".

De status van Taiwan is nog steeds bron voor conflicten tussen de Verenigde Staten en China, in een bredere strijd over technologie, veiligheid en handelsoverwicht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat het de verkoop van 135 lucht-grondraketten had goedgekeurd. Het Taiwanese ministerie van Defensie verklaarde dat het zijn gevechtsarsenaal verder zou opbouwen.

Peking houdt vol dat het eiland deel uitmaakt van zijn grondgebied en heeft gezworen met geweld te reageren als Taipei ooit formeel de onafhankelijkheid wil verklaren.

Meer uit Buitenland

Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

1 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

4 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

4 uur geleden
Parlement Spanje stemt tegen benoeming Feijóo tot premier

MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.

6 uur geleden