Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven

China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven

PEKING (ANP/AFP) - China stelt sancties in tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij wapenverkopen aan Taiwan. Het gaat om Lockheed Martin, een divisie van Boeing en enkele andere bedrijven, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van China. China beschouwt het feitelijk zelfstandige eiland Taiwan nog steeds als zijn territorium.

De twee Amerikaanse giganten waren betrokken bij een recente verkoop van raketten ter waarde van 1 miljard dollar aan Taiwan, naast Raytheon. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, drong er bij de VS op aan "de verkoop van wapens aan het eiland te stoppen".

De status van Taiwan is nog steeds bron voor conflicten tussen de Verenigde Staten en China, in een bredere strijd over technologie, veiligheid en handelsoverwicht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat het de verkoop van 135 lucht-grondraketten had goedgekeurd. Het Taiwanese ministerie van Defensie verklaarde dat het zijn gevechtsarsenaal verder zou opbouwen.

Peking houdt vol dat het eiland deel uitmaakt van zijn grondgebied en heeft gezworen met geweld te reageren als Taipei ooit formeel de onafhankelijkheid wil verklaren.

Meer uit Buitenland

Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

45 minuten geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

1 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

2 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

3 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

4 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

5 uur geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

6 uur geleden