Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China steekt miljarden in grootste geheugenchipmaker van het land

China steekt miljarden in grootste geheugenchipmaker van het land

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft toegezegd om 1,9 miljard dollar (zo'n 1,8 miljard euro) te investeren in Yangtze Memory Technologies, de grootste maker van geheugenchips van het land. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegevens van een Chinese overheidswebsite.

De omvang van de investering suggereert dat Beijing de steun aan de geplaagde chipsector in het land verder opvoert. Chinese chipbedrijven worden namelijk geraakt door de Amerikaanse handelssancties en worstelen met een wereldwijd dalende vraag naar chips.

Eerder werd al gemeld dat China werkt aan een omvangrijk steunpakket voor de uitbreiding van zijn eigen chipindustrie, doordat de Amerikanen de technologische en militaire vooruitgang van het land proberen te vertragen. De regering van de Amerikaanse president Biden presenteerde onlangs ook nieuwe regels voor de export naar China.

Zwarte lijst

Onder de nieuwe regels mogen Amerikaanse chipbedrijven bepaalde apparatuur niet meer leveren aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn en op de zogeheten zwarte lijst staan. Ook willen de Amerikanen voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen.

De Chinese chipproducent Yangtze Memory Technologies werd in december vorig jaar aan de steeds langer wordende zwarte lijst toegevoegd. Eenmaal toegevoegd aan die lijst moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie aanvragen om zelfs vrij eenvoudige technische producten aan het betreffende bedrijf te mogen leveren.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

4 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

4 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

5 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

6 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

8 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

8 uur geleden